Mat och måltider för äldre

Det är Kävlinge kommuns måltidsservice som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.

En man och en kvinna äter paj och dricker kaffe tillsammans

Meny Billingshälls seniorrestaurang

Billingshälls seniorrestaurang

Vi erbjuder dagens buffé och försäljning av smörgåsar och kakor. Måltidsvänner är välkomna att äta med sin vän. Vi ser gärna att ni betalar med kort eller swish.

  • Vi hjälps åt för att hålla avstånd och max 8 personer per bord.
  • Måltidspersonal finns för att kunna svara på dina frågor.
  • Handdesinfektion finns tillgängligt.

Seniorrestaurangens öppettider

Lunchservering:
Måndag - Torsdag 11.45-13.15
Fredag - Söndag 11.45-13.00

Öppettider dagligen: 09.00-15.00

Pris
Dagens rätt 75 kr inklusive dryck, dagens soppa, salladsbuffé, bröd och kaffe. Önskas enbart soppa 40 kr.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Adress: Högalidsvägen 33, Kävlinge
Telefon: 046-73 96 45

Rabatterade seniorluncher

Du som är 65 år eller äldre kan äta lunch till rabatterat pris på vissa restauranger i kommunen. Här kan du se vilka restauranger som hittills anslutit sig till konceptet och deras erbjudande.

Kävlinge Golfkrog

Ät dagens rätt för 100kr/person, gäller måndag-fredag.

  • Adress: Harrievägen 120, Åboda Gård
  • Kontakt: 046-71 04 94
  • Tillgänglighet: Parkering, Handikappanpassad toalett.

Kävlinge Golfkrogs hemsidalänk till annan webbplats

Lucys

Få 20 procent på lunchmenyn.

  • Adress: Marknadsvägen 1, Löddeköpinge
  • Kontakt: 046-288 72 27
  • Tillgänglighet: Parkering utanför

Lucys hemsidalänk till annan webbplats

Pizzeria Viking

Lunch för 70kr/person, gäller måndag-fredag mellan 11:00-14:00.

  • Adress: Mårtensgatan 10, Kävlinge
  • Kontakt: 046-73 07 31
  • Tillgänglighet: Parkering finns längst vägen

Pizzeria Vikings hemsidalänk till annan webbplats

Subway

Få 20 procent på menyn.

  • Adress: Marknadsvägen 1, Löddeköpinge
  • Kontakt: 0738-77 39 12
  • Tillgänglighet: Parkering finns

Subways hemsidalänk till annan webbplats

Bistro Sportcenter Syd

Få 15 procent på menyn.

  • Adress: Marknadsvägen 8D, Löddeköpinge
  • Kontakt: 0720-01 18 85
  • Tillgänglighet: Parkering samt rullstolsramp finns

Sportcenter Syds hemsidalänk till annan webbplats

Barsebäck Bistro

Ät lunch måndag-söndag mellan 11.30-14.30 för 110kr, ordinariepris 145kr.

  • Adress: Klubbhusvägen 1, 246 55 Löddeköpinge
  • Kontakt: 046-77 70 60
  • Tillgänglighet: Parkering, laddstolpar, handikappanpassad toalett samt ramp

Barsebäck Bistro hemsidalänk till annan webbplats

 

Intresseanmälan för restauranger

Vill du veta mer och ansluta din restaurang till konceptet?
Fyll i din intresseanmälanlänk till annan webbplats

Erbjudanden kommer att uppdateras i takt med anslutna restauranger.

Meny för särskilt boende

Skriv ut menyn

Sitter du vid en dator och vill skriva ut menyn? Högerklicka med ditt pekdon på menysidan. I pop-upp-rutan, välj SKRIV UT.

Nollvisionen för undernäring hos äldre

Kävlinge är sedan 2019 en av pilotkommunerna för det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, som leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova. I projektet arbetar Kävlinge Kommun tillsammans med privata företag och akademin, för att ingen äldre person ska riskera att bli undernärd år 2030. Undernäring är ett holistiskt problem och i pilotkommunerna testas olika lösningar. De olika delprojekten tittar på hur undernäring kan förebyggas, hur måltiden kan bli en social stund för fler, vilken utbildning som behövs kring näring och måltid, samt vad undernäring hos äldre kostar.

Personer över 65 år har generellt ett högre behov av protein för att inte bli undernärda. Många äldre vuxna får inte i sig den näring och energi de behöver för att må bra, orka med vardagen och kanske återhämta sig efter en sjukdom.

I Kävlinge kommun pågår under hösten 2021 ett försök med en måltidsservice, där färdiglagade maträtter levereras hem till seniorer i ordinärt boende med hemtjänst. Denna måltidsservice lägger en stor vikt vid den individuella valmöjligheten och har som mål att förenkla vardagen och bidra till ökad energi. Resultatet av piloten kommer att hjälpa oss i det fortsatta arbetet med måltidslösningar för ordinärt boende.

Projektledare i Kävlinge kommun:
Måltidsutvecklare Ellen Hugosson
ellen.hugosson@kavlinge.se

Mer information om delprojekt måltidservice hösten 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information om det nationella projektetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den goda och hållbara måltiden

Kävlinge kommun har visionen ”måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund”. Den goda måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat.

Kävlinge kommun vill ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Med det menar vi att maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsservice arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Kött och fisk väljs med omsorg

Kött och fisk som inhandlas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. Vi har bara svenskt kött och kyckling upphandlat.

Ekologiskt och svenskt

Måltidsservice planerar måltiderna så klimatsmart som möjligt. Till vår hjälp använder vi modellen S.M.A.R.T-mat. När det gäller inköp av ekologiska och/eller svenska varor planerar vi menyn ur ett helhetsperspektiv. Våra inköp av ekologiska varor är omkring 40 procent och 2/3 av maten vi serverar har sitt ursprung i Sverige.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Räddar så mycket mat som möjligt

Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten. Får vi exempelvis rårivna morötter över så kan man finna dem i morgondagens soppa och får vi rotmos över så kan det bli ett saftigt och gott bröd! Gästerna i restaurangerna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.

Mat lagad från grunden

Kävlinge kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde, vilket i dagsläget betyder att vi lagar drygt 80 procent från grunden.

Måltider hemma

Du som bor hemma kan vid behov få hjälp med biståndsbedömda insatser.

Det kan till exempel gälla inköp av mat och måltider och ledsagning till och från restaurangen.

Du vänder dig till biståndshandläggaren med en muntlig eller skriftlig ansökan, där du talar om vilket behov du har.

Konsistensanpassad mat

Av olika anledningar kan man ha svårt att tugga eller svälja. Våra kockar har kunskap i att konsistensanpassa maten efter ditt behov. Prata med din sjuksköterska så hjälper de dig.

Våra matgäster är viktiga

För att få veta vad våra matgäster har för önskemål om måltiderna har vi olika forum där maten och måltiderna diskuteras. Vi gör årliga enkäter som sedan redovisas i en kvalitetsrapport och vilka ligger till grund för vårt utvecklingsarbete. Vi anordnar också smakpaneler där matgästens åsikt spelar en stor roll för vilka nya recept som hamnar på menyn.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?