Föräldrakurser

Kommunen erbjuder kurser för föräldrar.

Tre ungdomar som ligger i gräset.

Inspirationskväll för dig som är förälder

Välkommen på en inspirerande kväll full av diskussioner och nya insikter kring ditt föräldraskap! Få tips om hur du stärker relationen till ditt barn som tonårsförälder.

Det krävs egentligen ingen forskning för att övertyga oss om att bra relationer med våra barn är viktiga. Däremot är det inte alltid så självklart hur man åstadkommer det. De flesta av oss känner igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov.

Vi bjuder in till träffar med inspiration och diskussion kring vardagliga utmaningar i föräldraskapet. Till vår hjälp har vi Monica och Bengt-Åke Olsson, erfarna socionomer som länge arbetar som föreläsare och utbildare i ämnet föräldraskap. Träffarna vänder sig till dig som har barn i åldern 13-18 år.

Tid: Kl.18-20 den 3 september.
Plats: Kävlinge kommunhus, Östra Stationstorget 1
Anmälan till föreläsning

Föräldrakurser i Kävlinge kommun

Samtalsgrupp för separerade föräldrar

Barn i föräldrars fokus (BIFF) är en kort utbildning och samtalsgrupp för föräldrar som lever separerade och som inte kommer överens i frågor som rör gemensamma barn.

Utbildningen vänder sig till dig som är förälder till barn som är folkbokförda i Kävlinge kommun. Du som förälder bestämmer om du vill delta i utbildningen och ditt barns medförälder bestämmer för sin del. Ni kommer inte att gå i samma grupp.

Grupperna träffas två timmar under tre tillfällen på vardagskvällar. Det är inte något krav att båda föräldrarna deltar och mellan grupperna råder sekretess. Under utbildningen kommer teori att varvas med gruppdiskussioner i syfte att ge kunskap om hur ett stödjande föräldraskap kan se ut för barn som har separerade föräldrar.

BIFF grupperna har tre syften:

  • Att inge föräldrarna hopp
  • Att synliggöra barnets behov och situation
  • Att arbeta med frågan: ”Vad kan jag som förälder göra för att underlätta för mitt barn”

Varje grupp leds av två gruppledare som har erfarenhet av arbete med familjer där föräldrarna har svårt att komma överens. Grupperna kan vara blandade med både pappor och mammor. Utbildningen är frivillig och kostnadsfri.

När är nästa kursstart?

Mer information kommer hösten 2024.

Föräldrakurs "Alla barn i centrum" 3-12 år

Alla Barn i Centrum (ABC) är en föräldrakurs som alla vårdnadshavare med barn i åldern 3–12 år kan delta i. Kursen syftar till att stärka familjerelationer och stödja vårdnadshavare att hantera svåra vardagssituationer.

Kursen består av fyra träffar med teman:

  • Träff 1. Visa kärlek
    Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera bättre?
  • Träff 2. Vara med
    Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn?
  • Träff 3. Visa vägen
    Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan ilska hanteras?
  • Träff 4. Välja strider
    Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort?

Kursens teman bygger på varandra och därför är det viktigt att delta på alla träffarna. På kursen tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och testar hemma mellan träffarna.

Kursen pågår under cirka två månader och består av fyra tillfällen. Varje tillfälle är cirka två och en halv timme lång och leds av utbildade kursledare. Kursen är kostnadsfri och hålls under kvällstid.

När är nästa kursstart?

Mer information kommer.

Föräldrakurs "Alla barn i centrum" 13-18 år

Att vara förälder till en tonåring kan vara både spännande och utmanande. Det övergripande syftet med ABC Tonår är att stärka relationen mellan vuxen och tonåring samt bidra till tonåringens välmående.

Kursen består av fyra träffar med teman:

Träff 1 – Vara tillsammans

  • Att vara tonårsförälder.
  • Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring.

Träff 2 – Bra samtal

  • Lyssna och bekräfta din tonåring.
  • Kommunicera på ett lugnt sätt.

Träff 3 – Välja en lugn väg

  • Må bra som förälder och minska stress.
  • Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt.

Träff 4 – Hantera problem

  • Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer.

Innehållet i ABC Tonår utgår från kunskap och forskning om föräldraskap, jämställdhet och FN:s barnkonvention. Innehållet bygger också på vad föräldrar själva önskar lära sig mer om och vad tonåringar tycker att föräldrar behöver veta.

Kursen pågår under cirka två månader och består av fyra tillfällen. Varje tillfälle är cirka två och en halv timme lång och leds av utbildade kursledare. Kursen är kostnadsfri och hålls under kvällstid.

När är nästa kursstart?

Mer information kommer.

Kontakt och mer information

Är du intresserad eller vill veta mer så hör av dig via e-post eller telefon viktoria.froberg@kavlinge.se
046-73 95 71

Litteraturtips om föräldraskap

Växa - inte lyda av Lars H Gustafsson
Författaren beskriver här hur man som förälder får barnet att växa som människa och bli en ansvarskännande individ. Genom konkreta exempel visar han vad som händer med barn, föräldrar och anknytningen mellan barn och föräldrar beroende på vilken sorts förälder man väljer att vara.

Växa med ansvar av Barbara Coloroso
Barbara Coloroso anser att man i barnuppfostran till varje pris måste värna både barnets och förälderns integritet och värdighet. Här får föräldrar råd om hur man stärker och påverkar sina barn istället för att kontrollera dem.

Föräldracoachning av Jesper Juul
En bok om föräldracoachning där Jesper Juul med varsam hand hjälper familjer att hitta ett förhållningssätt till det vardagskaos som många av dem befinner sig i.

Ditt kompetenta barn av Jesper Juul
Här presenterar Jesper Juul ett helt nytt sätt för barn och vuxna att umgås på, som varken bygger på gamla tiders auktoritära maktutövning eller demokratisk tyranni utan på jämlikhet och lyhördhet. "Lyssna på era barn", uppmanar Jesper Juul. "Lita på att deras reaktioner är kompetenta!"

Här är jag! Vem är du? av Jesper Juul (finns bland annat översatt till engelska, arabiska och somali)
Hur kan man som förälder på bästa sätt tackla vardagens små konflikter? Med hjälp av stränga förhållningsregler och tydliga gränser, eller genom att tvärtom låta barnet själv bestämma och ta ansvar för sina handlingar? Varken eller, menar den välkände danske familjeterapeuten Jesper Juul, som har gjort sig känd för att vända upp och ned på vedertagna föreställningar om samspelet mellan föräldrar och barn. I boken betonar han istället vikten av ömsesidig lyhördhet och respekt för såväl barnets som den vuxnes personliga gränser Lyckas vi med det undviker vi att kränka barnen och hjälpa dem att växa upp till trygga och socialt kompetenta individer. Med lika delar erfarenhet och värme och med många tankeväckande exempel guidar Juul läsaren genom gränssättningens dilemma.

Family-Lab Sverige, www.family-lab.se
Family-Lab är den svenska delen av författaren och terapeuten Jesper Juuls internationella utbildnings och rådgivningsorganisation. Här kan man prenumerera på nyhetsbrev som rör föräldraskapet.

Våga ta plats i ditt barns liv: så stärker du relationen till ditt barn och undviker att barnets jämnåriga övertar din roll av Gordon Neufeld
Psykologen Gordon Neufeld har döpt fenomenet till ”jämnårigorientering”, vilket syftar på barns och ungdomars benägenhet att vända sig till jämnåriga för att få vägledning om rätt eller fel, värderingar, identitet och beteende. Men jämnårigorientering undergräver sammanhållningen i familjen, saboterar en sund utveckling, förgiftar atmosfären i skolan och gynnar framväxten av en aggressivt fientlig och sexualiserad ungdomskultur. Innehållet i boken gör föräldrarna rustade att fylla sin självklara roll som barns främsta källa till samhörighet, trygghet och värme.

Vad alla föräldrar borde få veta – barnets första tolv år
av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni
Vad alla föräldrar borde få veta ger hjälp att sålla i det enorma informationsflödet genom att utgå från forskning och på ett lättbegripligt sätt presentera sådant som visat sig fungera bra för många. En sak forskare världen över enats om är att en god relation mellan föräldrar och barn är bland det viktigaste för barns utveckling. I boken presenteras kunskap och konkreta råd som inte alltid når ut till föräldrar eller kan googlas fram. Den handlar helt enkelt om vad alla föräldrar borde få veta.

Med känsla för barns självkänsla av Petra Krantz Lindgren
Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Självkänsla är den plattform utifrån vilken många andra egenskaper utvecklas. Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov, de höjer sin röst mot orättvisor, vågar gå sina egna vägar i livet, tar ansvar för sitt misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Och de vet att de duger för den de är och inte för sina prestationer.

En annan du
Blogg av Petra Krantz Lindgren

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?