Artikeln publicerades 4 juni 2024

Kävlinge Riksteaterförening får kulturmiljöpriset 2024

I början av 2024 mottog de Malmö operas pris ”Årets magnet” för sitt framgångsrika arbete med att attrahera nya medlemmar. Nu uppmärksammas Kävlinge Riksteaterförening åter igen då de står som vinnarna av Kävlinge kommuns kulturmiljöpris 2024. Hemligheten bakom framgångssagan? Mod och engagemang, säger ordförande Eva-Carin Rask.

Äldre dam i rosa linneklänning sitter på en stor sten omringad av grönska.

Eva-Carin Rask är ordförande för Kävlinge Riksteaterförening. (Foto: E. Axelsson)

Vi ses i Kaptenens park i Kävlinge, intill utomhusscenen där man den 7 september kostnadsfritt kan uppleva något så spännande som Cykelcirkus – akrobatik och jonglering i världsklass. Initiativtagarna är, såklart, Kävlinge Riksteaterförening.

Eva-Carin Rask är inne på sitt tredje år som ordförande. Under den tiden har medlemsantalet verkligen vuxit. Januari 2021 bestod Kävlinge Riksteaterförening av 138 medlemmar, men idag har de passerat 275. Mod och engagemang hos styrelsen och medlemmarna är en bidragande faktor.

- Vi styrelsemedlemmar har alltid ett program i väskan redo för människor vi möter och vi tar oss gärna tid att prata om det fantastiska med kultur och teater. Inte minst alla de känslor och erfarenheter som teater ger, utan också om gemenskapen bland våra medlemmar, berättar Eva-Carin.

Drömmen om ett kulturhus i Kävlinge

Trots att man ständigt välkomnar nya medlemmar, önskar Eva-Carin att fler ungdomar och vuxna mellan 21–50 år upptäcker riksteaterföreningen. Målet är att Lallerstedska huset, där Kävlinge bibliotek huserade innan flytten till nya kommunhuset hösten 2023, ska bli ett kulturhus med musik- och teaterscen som kan ta emot föreställningar i världsklass.

- En riktig scen i Lallerstedska kulturhuset hade skapat nya möjligheter, blåst liv i kommunens kulturutbud och lockat ännu fler medlemmar till Kävlinge riksteaterförening, menar Eva-Carin.

Hållbarhet och kultur i symbios

I Kävlinge Riksteaterförening försöker man kombinera hållbarhetstänk och kulturupplevelser i den utsträckning det är möjligt. Istället för engångsartiklar används porslin och artisternas fika är alltid vegetarisk. Man försöker också arrangera gästspel som involverar regionala aktörer som inte behöver resa så långt.

- Och så delar vi inte ut snittblommor efter föreställningarna. I stället får man ett gåvobevis på att föreningen skänkt en gåva till Vi-skogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och planterat träd i Afrika i syfte att utrota fattigdom och bekämpa klimatförändringar.

Utdrag ur motiveringen, vinnaren av Kulturmiljöpriset

”Kävlinge Riksteaterförening har i över 40 års tid sett till att kommuninvånare i alla åldrar har tillgång till professionella och högkvalitativa föreställningar året om. […] En smart, nytänkande riksteaterförening som med underbart driv lockar många nya medlemmar. De erbjuder ny publik möjligheten att få upptäcka scenkonsten och står därmed för en sann och stor kulturgärning.”