Artikeln publicerades 14 juli 2024

Ur arkivet 2000: Musikskolan kortar köerna

Kulturskolan, eller Musikskolan som den hette förr, var lika populär på 00-talet som den är nu, och skapade rubriker de första månaderna på det nya milleniet.

Gulnat tidningsklipp.

I vår titt i gamla tidningar i kommunarkivet har vi nu kommit till denna sida millennieskiftet. I början av 2000 ledde en storsatsning på Musikskolans yngre barn till upprörda känslor hos de äldre barnen och deras föräldrar. Men med nytänkande och smarta lösningar kunde den populära Musikskolan göra en ännu större satsning och ge ytterligare 160 barn plats utan att tumma på undervisningens kvalitet.

"Klasskamp i kön"

I en artikel med rubriken "Klasskamp i kön till Musikskolan" berättade Sydsvenskan om en 10-åring som vill lära sig spela elbas, men som inte fick plats i Kävlinges kommunala musikskola. Hans ett år yngre kamrater fick däremot spela. Tidningen förklarar varför: "I våras beslöt nämligen kulturnämnden att samtliga tredjeklassare som ville skulle få plats i den kommunala musikskolan".

Hur kunde det bli så? Vi bläddrar tillbaka till våren 1999 och hittar förklaringen i tidningen Arbetet, som den 21 april berättade: "De långa köerna till Kävlinge kommunala musikskola kan snart vara ett minne blott. Politikerna i kulturnämnden ska idag, onsdag, behandla ett förslag om innebär att betydligt fler musiksugna elever kan bli erbjudna undervisning." Planen var att lägga ner en introduktionskurs som då fanns för åttaåringar och ersätta den med uppsökande verksamhet i skolorna. Timmarna som frigjordes skulle istället satsas på "riktiga" lektioner och det bestämdes att alla nioåringar som ville börja på musikskolan skulle erbjudas plats.

Nya scheman gav 160 nya platser

Våren 2000 rapporterar Arbetet om en av konsekvenserna av storsatsningen: "Erbjudandet att garantera alla nioåringar plats i Kävlinges kommunala musikskola har väckt upprörda känslor. Äldre barn får nu se sig passerade i kön till den populära musikskolan och deras föräldrar protesterar mot nyordningen."

Trycket hade länge varit hårt på musikskolan och Skånska dagbladet berättade om hur musikskolans rektor trixat för att hitta olika lösningar för att kunna ta emot så många barn som möjligt. Så i juni 2000 kom det glädjande beskedet att den populära musikskolan lyckats hitta ännu ett sätt att erbjuda fler barn undervisning i sina favoritinstrument:

"Kommunala musikskolan i Kävlinge tar emot ytterligare 160 elever till hösten. Det utökade antalet platser skapas genom att lärarna får ett helt nytt arbetstidschema. Kön till den populära verksamheten kortas därmed avsevärt."

Kulturskolan är fortfarande omåttligt populär och prova-på-tillfällena som anordnas för nya elever på våren är välbesökta, liksom de många konserterna som eleverna ger.

Läs mer: Kulturskolans elever skapade ljuv musik tillsammans med melodifestivalen-aktuella producenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyfiken på Kulturskolan? Läs mer om undervisningen och se en film som Kulturskolans elever själva har gjort om sin skola

Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 2000.