Musikundervisning

Här kan du läsa om de musikämnen som vi undervisar i på kulturskolan.

Undervisningen sker enskilt eller i små grupper. Du kommer att behöva öva en hel del för att göra framsteg.

Instrumentalundervisning finns både i Kävlinge och Löddeköpinge och ibland även i Furulund och Hofterup. Musikproduktion finns endast i Kävlinge.

Informera oss gärna om du har särskilda behov!

Bleckblås

  • Ålder 7-19 år (du är dock välkommen att ställa dig i kö när som helst).
  • På följande instrument kan du spela allt från rock och storbandsmusik till klassiskt.
  • Om du hoppar på denna instrumentfamilj kan du också spela i någon av kulturskolans orkestrar.
  • Alla instrumenten går att hyra på kulturskolan.
  • Lärare Conny Månsson

Baryton/Eufonium

Tubans lillebror som är ett mycket viktigt instrument i blåsorkester och brassband med en ofta melodiskt mycket framträdande roll. Väljer du detta instrument kan du vara med i orkester direkt.

Trombon

Trombon eller dragbasun är ett kraftfullt instrument med ett stort register. Den spelas genom att man ändrar läget på draget och genom att spänna läpparna olika. Man kan därigenom spela alla toner. Precis som trumpeten används trombonen i så gott som alla genrer av musik, från medeltidsmusik till hip hop. Även här väntar orkestrarna på dig.

Trumpet

Trumpeten är det minsta brassinstrumentet. Från början hade man inga ventiler och kunde då bara spela de toner som man fick genom att spänna läpparna olika. När man i början av 1800-talet utvecklade ventilsystemet fick man möjlighet att spela alla toner. Trumpeten används i nästan alla genrer; barockmusik, symfoniorkester, blåsorkester, storband, jazz och rock. Det finns möjlighet att hyra trumpet. Hos oss får du både lektioner och orkesterspel om du väljer trumpet.

Tuba

Tuban är det största instrumentet i brassfamiljen och används som basinstrument i både symfoni- och blåsorkester. Med sin mjuka klang går det även att spela vackra melodier på tuban vilket ofta används i mindre brassensembler. En mindre släkting till tuban är baryton som är ett mycket viktigt instrument i blåsorkester och brassband. Det finns möjlighet att hyra tuba. Och ja, det är orkester även för tubaisterna.

Valthorn

Namnet kommer från tyskans "waldhorn" som betyder skogshorn och instrumentet är en utveckling av jakthornet. Redan under 1600-talet började man använda hornet inom konstmusiken. Valthornet har ett mycket stort omfång och är med sin mjuka klang ett viktigt inslag inom all orkestermusik. Det är dessutom det enda brassinstrument som också används i träblåsensembler. Det finns möjlighet att hyra valthorn. Hos oss är det i de olika blåsorkestrarna du får ensemblespelet.

Gitarr, elgitarr och elbas

  • Ålder: 9-19 år (du är dock välkommen att ställa dig i kö när som helst).

Gitarr

Här kan man lära sig såväl akustisk gitarr som elgitarr. De flesta börjar med akustisk och lär sig både ackord och noter. Du kan lära dig att spela allt från Bach till Heavy metal. Du kan spela individuellt eller i grupp. Väljer du gitarr behöver du ha ett eget instrument för att kunna öva.

Lärare: Cristoffer Csanady Lindblom, Björn Åberg och Hugo Lundvall

Elgitarr

Elgitarren är stämd som en vanlig gitarr men låter helt annorlunda. Man behöver en förstärkare men det finns också små hörlursförstärkare som inte är större än en mobiltelefon. Vi jobbar här med att spela med både fingrar och plektrum och arbetar inom genrer som rock, pop, världsmusik och jazz.​ Du behöver din egen utrustning för att kunna öva.

Lärare: Cristoffer Csanady Lindblom, Hugo Lundvall och Björn Åberg

Elbas

Den elförstärkta basgitarren eller elbasen är ett användbart instrument i alla typer av ensembler och orkestrar, inte bara rockband. I rockbandet kan den beskrivas som musikens grund och en bra bassist kan lyfta ljudet på hela bandet. På kulturskolan spelar elbasisterna i alla våra blåsorkestrar. Elbasen har, till skillnad från gitarren, bara fyra grova strängar. Man spelar oftast en basstämma i ensembler och orkestrar men även melodispel förekommer. Vi har elbasar för uthyrning.

Lärare: Cristoffer Csanady Lindblom och Hugo Lundvall

Musikproduktion

Här får du lära dig hur dagens artister och musikproducenter skapar musik. Du får lära dig hantera dator, inspelningsprogram och får grundläggande kunskaper i hur man på ett modernt sätt skapar mycket av den musik som är populär idag med hjälp av loopar och mjukvarusyntar.

Din egen kreativitet står i centrum när vi på ett lekfullt sätt utforskar moderna groove och stilar samt lär oss hur man remixar redan kända låtar.

Från årskurs 3 och uppåt.

Undervisningen sker i Kävlinge.

Lärare: Janne Jansson

Orkestrar

Miniorligan

Kulturskolans nybörjarorkester för blåsinstrument, elbas och trummor.
Första året repeterar vi inte varje vecka utan har några speldagar på helgerna.

Lärare: Conny Månsson, Dan Holmström och Patrik Schlegel



Juniorligan

Juniorligan är orkestern för kulturskolans andraårselever som spelar blåsinstrument, elbas och trummor.

Tid: tisdagar kl. 18.00-18.40
Plats: Musiksalen, Tolvåkerskolan
Lärare: Conny Månsson


Spelligan

Spelligan är tredje steget i kulturskolans blåsorkestertrappa. Här är det fullt ös och raka rör! Elever som spelar i Spelligan går ofta i mellanstadiet och har spelat sitt instrument i 2-4 år.
För elever som spelar blåsinstrument, elbas och trummor.

Tid: torsdagar kl. 18.20-19.20
Plats: Smörjgropen, Kävlinge
Lärare: Dan Holmström


SCB - Smörjgropen Concert Band

Detta är Kulturskolans äldsta orkester med elever från högstadium och gymnasium. Instrumenten i detta band är blåsinstrument, elbas och trummor.

Tid: onsdagar kl 18.00-19.30
Plats: Smörjgropen, Kävlinge
Lärare: Conny Månsson och Dan Holmström

Ministråkarna

Ministråkarna är en nybörjarorkester för våra stråkelever. 
Vi börjar spela i orkestern redan under första terminen.
Vi spelar enstämmiga låtar till häftigt komp. På våra repetitioner tränar vi även en del rytmik.

Vi repeterar inte varje vecka utan har en speldag - oftast en lördag - per månad.
Lärare: Irkka Lunneby, Jenny Persson och Paul Slawik

Stråkbråkarna

Stråkbråkarna är stråkelevernas andraårsorkester. 
Vi börjar så smått med stämspel, till exempel att fiolstämman spelar melodin och cellon spelar en basstämma och avancerar senare till trestämmiga arrangemang. Nivån är alltid anpassad så alla elever ska kunna hänga med och ha kul.

Tid: tisdagar kl. 18.15-19.05
Plats: Smörjgropen, Kävlinge.
Lärare: Irkka Lunneby

Instrumentligan

Instrumentligan är tredje steget i vår stråkensembletrappa. De som spelar i Instrumentligan har spelat minst 2 år och behärskar alla greppen i första läget. Vi spelar 3-4-stämmiga stycken i blandade stilar.

Tid: tisdagar kl. 18.15-19.15
Plats: Bassängen, Kävlinge
Lärare: Jenny Persson

Stråkorkestern

I stråkorkestern spelar de stråkelever som kommit längst och är i 13-19 års åldern. För att vara med i Stråkorkestern måste man behärska lägespel samt ha god notläsningsförmåga. 

Tid: onsdagar kl. 18.15-19.45
Plats: Bassängen, Kävlinge
Lärare: Irkka Lunneby och Jenny Persson

Piano

  • Du behöver ett eget instrument för att kunna öva.
  • Ålder 9-19 år (du är dock välkommen att ställa dig i kö när som helst).

Detta är ett instrument med klang och dynamik - det går att spela allt från jättestarkt till väldigt svagt.

Dessa instrument passar bra för solospel, men fungerar också tillsammans med andra. Varför inte prova att ackompanjera till exempel sång eller fiol?

Pianostudion

Det här är ett nytt sätt att lära sig att spela piano. På pianostudion är ni fyra barn som tillsammans lär er grunderna i pianospel.

Vad kan man då spela?

Lyckligtvis har du mycket att välja på, eftersom man kan spela många olika sorters musik på piano. Pop, rock, jazz och klassiskt är några exempel.

Lärare

Daniel Gunnarsson, Ingela Ludvigsson, Johan Hugosson, Felix Schleese, Conny Månsson och Dan Holmström.

Slagverk

  • Ålder 9-19 år (du är välkommen att ställa dig i kö när som helst).

Trummor och slagverk är motorn i nästan all slags musik.

Väljer du denna instrumentgrupp får du lära dig att spela allt från klassisk musik till rock och pop. Du behöver ha tillgång till ett trumset för att kunna öva.

Spelar du något av slagverksinstrumenten kan du vara med och spela i en av kulturskolans orkestrar.

Du kan också spela klockspel eller xylofon.

Klockspel och xylofon ingår i gruppen melodislagverk. Dessa instrument spelar man med klubbor på antingen trä- eller metallplattor. Tonerna ligger precis som på ett piano.

Övriga instrument i denna grupp är marimba, vibrafon och chimes.

Lärare: Jan Jansson, Patrik Schlegel och Peter Ljung

Stråkinstrument

  • Ålder 7-19 år (kontrabas från 9 år) - du är dock välkommen att ställa dig i kö när som helst.

Fiol/Altfiol

Fiol eller violin och altfiol är stråkinstrument. Man använder en stråke att spela med precis som man gör med cello och kontrabas. Fiolen är minst i stråkfamiljen och låter därför också ljusast av sina släktingar. Altfiolen är fiolens storasyster med något mörkare tonomfång.
På fiol och altfiol kan du spela allt från klassisk musik till pop och rock. Ingenting är omöjligt! Väljer du fiol eller altfiol kan du vara med i orkester direkt, kanske vill du spela elfiol i ett rockband när du blir större.
Det tillverkas fioler i olika storlekar för att passa både stora och små och vi har flera olika storlekar till uthyrning.

Lärare: Irkka Lunneby och Paul Slawik

Cello

Cellons egentliga namn är violoncell och utvecklades tillsammans med violinen på 1500-talet. Cellon har ett stort tonomfång, är violinfamiljens basinstrument och har en varm och intensiv klang som tilltalar de flesta.
På cello kan man spela olika musikstilar från pop och visor till klassiska stycken. Allt är möjligt på cello! Väljer du cello kan du vara med i orkester direkt.
Cello tillverkas i olika storlekar för att passa både stora och små och vi har flera olika storlekar till uthyrning.

Lärare: Jenny Persson

Kontrabas

Kontrabasen är det största instrumentet i stråkfamiljen. Det används som basinstrument i stråkorkestern men förekommer också flitigt i jazz och populärmusik. Den finns i olika storlekar för att även passa barn. Det finns möjlighet att hyra kontrabas.

Lärare: Hugo Lundvall

Sång och körer

Sång 9-19 år

Sångundervisning sker i grupp eller enskilt. Du får lära dig hur du ska använda rösten på rätt sätt genom bl.a. andningsteknik och tonbildning. Vi sjunger från olika repertoarer: pop/rock, jazz, visor, musikal och klassiska sånger.

Lärare: Jenny Persson och Frida Bokor

Kävlinge Kometkör 7-8 år

Du är välkommen att sjunga i vår Barnkör! Här får du lära dig att använda sin röst på ett naturligt och skonsamt sätt. Vi sjunger från olika stilar som t.ex. pop, schlager, visa och musikal. När vi kan våra sånger brukar vi uppträda på olika konserter. Du kan börja sjunga i Kometkören på höstterminen det år som du fyller 7 år.

Tid: tisdagar kl. 17.00-17.40
Plats: Smörjgropen, Kävlinge
Lärare: Jenny Persson

Mellankören 9-12 år

Kom och sjung i vår Mellankör! Vi arbetar med olika sångövningar och sjunger låtar ur olika genrer såsom pop, rock, schlager, visa och musikal. Vi sjunger både unisont och i stämmor och jobbar med notläsning. Vi medverkar även vid olika konserter. Du kan börja sjunga i mellankören på höstterminen det år som du fyller 9 år.

Tid: måndagar kl. 17.00-17.45
Plats: Smörjgropen, Kävlinge
Lärare: Frida Bokor

Storkören 13-19 år

Denna kör är öppen för sångglada ungdomar i åldern 13-19 år. I vår repertoar ingår låtar från topplistorna på Spotify såväl som äldre musik blandat med annat vi gillar. Vi sjunger i stämmor och provar olika sångtekniker. Varje vecka övar vi tillsammans och utöver det sjunger vi i olika konserter både ensamma och i samarbete med andra elever från Kulturskolan. Du kan börja sjunga i Storkören på höstterminen det år som du fyller 13 år.

Tid: måndagar kl. 17.50-18.40
Plats: Smörjgropen, Kävlinge
Lärare: Frida Bokor

Träblås

Namnet träblås är lite förvirrande eftersom de inte alla är gjorda av trä. Men de är väldigt roliga att spela på och väljer du något av dessa instrument kan du vara med i orkester redan första terminen! Alla instrument går att hyra på kulturskolan.

  • Ålder 7-19 år (du är dock välkommen att ställa dig i kö när som helst).
  • Lärare: Dan Holmström

Blockflöjt

Blockflöjten är ett relativt lättspelat blåsinstrument som många fått starta sin musikaliska bana med. Totalt finns det sex olika storlekar och vi brukar börja med sopranblockflöjten.
Det finns väldigt mycket musik skriven för blockflöjt, främst från barocken men den används i de flesta stilar.
I folksagor sades blockflöjten bära på magiska förmågor. Kända artister på detta instrument är Michala Petri och Dan Laurin.

Klarinett

Klarinetten har funnits sedan 1600-talet och är fortfarande ett flitigt använt instrument inom flera olika musikstilar, som t.ex. folkmusik, jazz och klassisk musik. Det är ett vackert soloinstrument men passar också bra såväl i mindre ensembler som i symfoniorkestrar. Några kända klarinettister är bland annat Martin Fröst och Putte Wickman.

Saxofon

Saxofonen byggdes i mitten av 1800-talet för att användas i marschorkestrar men blev snabbt populär i alla möjliga sammanhang. Den är tekniskt sett ganska lättspelad. mest förknippas saxofonen med jazz och lite modernare musik men förekommer även flitigt i blåsorkestrar och folkmusik.
De vanligaste storlekarna är sopran, alt, tenor och bariton. På kulturskolan börjar man vanligen med altsaxen. Kända saxofonister är bland annat Kenny Garret, Coleman Hawkins och Magnus Lindgren.

Tvärflöjt

Tvärflöjten har anor ända tillbaka till 800-talets Asien. Nuförtiden har den en självklar plats i alla musikstilar.
Man får ljud i tvärflöjten genom att blåsa i den som i en flaska och greppsystemet är väldigt likt klarinettens och saxofonens. Flöjten finns i fyra storlekar: piccola, c-flöjt, alt- och basflöjt. Vi börjar spela på c-flöjten.
Kända flöjtister är James Galway, Gunilla von Bahr och Ian Andersson.

PlayAlongMusic - digital utbildning

PlayAlongMusic är en digital utbildning där du kan lära dig piano, gitarr, sång, fiol, cello, munspel, musikteori med mera med hjälp av videolektioner.

Kurserna är framtagna av professionella musiklärare och anpassade till olika nivåer, från nybörjare till avancerad nivå. Bland pedagogerna finner man lärare från Stockholms kulturskola och Kungliga musikhögskolan men också kändisar som Robert Wells, Mariette Hansson och Ryan Roxie.

Utbildningen är kostnadsfri höstterminen 2021.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?