Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Våld och hot

Har du blivit utsatt för våld, hot eller kränkningar? Kävlinge kommun ansvarar för att ge stöd till brottsutsatta. Här hittar du information, stöd och kontaktuppgifter.

Till dig som blir utsatt för våld eller kränkning

Du bör ta kontakt med någon och tala om din situ​ation. Ingen människa ska behöva tolerera våld och kränkningar och ett telefonsamtal kan vara första steget. Du är inte ensam, det finns stöd att få.

Till dig som är barn och ungdom

Har du bevittnat våld mellan dina föräldrar eller andra vuxna? Eller har du blivit slagen eller trakasserad i din familj? Kanske du tvingas göra saker du inte vill? Så ska du inte behöva ha det. Ta kontakt med mottaget för barn, unga och familj för att få hjälp!

Medling

Du som har begått ett brott eller blivit utsatt för ett brott kan bli erbjuden medling.

Det finns en lag som innebär att kommunen är skyldig att erbjuda medling till unga personer som begått brott. Medling är ett frivilligt möte mellan en person som begått ett brott och den person som utsatts för brottet tillsammans med en neutral medlare.

Syftet med mötet är att båda parterna skall få samtal om det som hänt. Det finns också möjlighet för parterna göra överenskommelser i form av avtal om till exempel hur man skall förhålla sig till varandra i framtiden.

Medlarens uppgift är att förbereda parterna för medlingen, hjälpa till i samtalet om det behövs samt vara en säkerhet för att mötet skall gå bra. Medling är användbart i många olika typer av brott såsom skadegörelse, olaga hot, misshandel och rån.

Medlingen ersätter inte rättegång och/eller straff men åklagaren meddelas om gärningsmannen medverkat i medling.

Medling för dig som utsatts för brott
Det krävs mod att möta den som utsatt Dig för brott. Medlingen kan hjälpa dig att minska eventuell rädsla för den här personen och underlätta framtida möten.
Du får möjlighet att berätta för honom eller henne hur du upplevt det du varit med om och vad det inneburit för dig. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Medling för dig som begått ett brott
Det krävs mod att möta den du utsatt för brott. Genom att ställa upp på medling visar du att du tar ansvar för dina handlingar och vill försöka ställa saker och ting till rätta.
I medlingen får du ett tillfälle att förklara och samtala om det som hänt.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren erbjuder med mänsklig samtalsstöd och vägledning till Kävlinge kommuns invånare när de har blivit utsatta för brott, bevittnat brott eller är anhörig till någon som utsatts för brott.

Brottsofferjouren har tid att lyssna om du vill prata om det som hänt och om något känns svårt eller jobbigt.

Hos Brottsofferjouren kan brottsutsatta, anhöriga och vittnen också få stöd i och information om rättsprocessen, det vill säga hur polisens förundersökning går till, vad som händer om det blir rättegång samt vad de har för rättigheter när det gäller skadestånd och brottsskadeersättning.

På tingsrätten i Lund har vi vittnesstödsverksamhet som ger stöd och information till vittnen, målsäganden och anhöriga innan, under och efter rättegång.

Stödet är kostnadsfritt och alla på Brottsofferjouren har skrivit under ett tystnadslöfte.

Kontakt till Brottsofferjouren
046-32 32 98
info@mskane.boj.se

Läs mer på Brottsofferjourens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta bort historik i webbläsaren

Om du inte vill att någon ska kunna se vilka webbplatser du varit på och vad du använt webben till, måste du ta bort de spår du lämnar efter dig på datorn. Du kan göra på flera sätt för att dölja på vilka sidor du surfat på för andra som har tillgång till samma dator.

Så här gör du i olika webbläsare:

Uppdaterad 2021-01-19

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga