Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Mat och hållbara måltider på träffpunkterna

Billingshälls seniorrestaurang är stängd för allmänheten från och med den 24 december, gäller tills vidare.

Meny för särskilt boende:

Du vet väl att det finns en webb-app?

Med webb-appen mashie kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i mobilen eller på läsplattan.

  1. Leta upp mpi.mashie.com/applänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Sök fram den meny du är intresserad av (Tips! skriv Kävlinge i sökfältet)
  3. Gå gärna in och "Gilla" de maträtter du tycker bäst om 
Salladsbuffe

Den goda och hållbara måltiden

Kävlinge kommun har visionen ”måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund”. Den goda måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat.

Kävlinge kommun vill ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Med det menar vi att maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsservice arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Kött och fisk väljs med omsorg

Kött och fisk som inhandlas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. Vi har bara svenskt kött och kyckling upphandlat.

Ekologiskt och svenskt

Måltidsservice planerar måltiderna så klimatsmart som möjligt. Till vår hjälp använder vi modellen S.M.A.R.T-matlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När det gäller inköp av ekologiska och/eller svenska varor planerar vi menyn ur ett helhetsperspektiv. Våra inköp av ekologiska varor är omkring 40 procent och 2/3 av maten vi serverar har sitt ursprung i Sverige.

Mer grönt och mindre kött

Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa menyer.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Räddar så mycket mat som möjligt

Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten. Får vi exempelvis rårivna morötter över så kan man finna dem i morgondagens soppa och får vi rotmos över så kan det bli ett saftigt och gott bröd! Gästerna i restaurangerna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.

Mat lagad från grunden

Kävlinge kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde, vilket i dagsläget betyder att vi lagar drygt 80 procent från grunden.

Måltider hemma

Du som bor hemma kan vid behov få hjälp med biståndsbedömda insatser. Det kan till exempel gälla inköp av mat och måltider och ledsagning till och från någon av våra restauranger. Du vänder dig till biståndshandläggaren med en muntlig eller skriftlig ansökan, där du talar om vilket behov du har.

Konsistensanpassad mat

Av olika anledningar kan man ha svårt att tugga eller svälja. Våra kockar har kunskap i att konsistensanpassa maten efter ditt behov. Prata med köket så hjälper de dig.

Våra matgäster är viktiga

För att få veta vad våra matgäster har för önskemål om måltiderna har vi olika forum där maten och måltiderna diskuteras. Vi gör årliga enkäter som sedan redovisas i en kvalitetsrapport och vilka ligger till grund för vårt utvecklingsarbete. Vi anordnar också smakpaneler där matgästens åsikt spelar en stor roll för vilka nya recept som hamnar på menyn.

Synpunkter

För oss är det viktigt att få reda på vad du som invånare eller besökare tycker om den service och de tjänster som vi utför. Det hjälper oss utveckla och förbättra vår verksamhet. Välkommen att lämna en åsikt.

Uppdaterad 2021-02-22

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga