Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Gifta sig, partnerskap

Borgerlig vigsel i Sverige är ett alternativ till kyrklig vigsel och Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare för respektive kommun. Vigseln är kostnadsfri och efter vigselförrättningen får ni ett vigselbevis.

Vad ni behöver inför en borgerlig vigsel?

  • Först ska ni göra en gemensam hindersprövning. Ett sådant intyg ansöker ni om själva från det lokala Skatteverket där minst en av er som part är folkbokförd.
  • Två vittnen ska närvara vid vigseln. Ni kan ha med er egna vittnen eller så kan kommunen ordna två vittnen om vigseln sker under ordinarie arbetstid i kommunhuset. Vittnena måste vara fyllda 18 år.
  • Anmäl till kommunen när vigseln kommer ske och om ni har några önskemål när det gäller vigselförrättare. Det gör ni via en e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följande ska skickas in till kommunen senast sju dagar före vigseln:

  • Hindersprövning.
  • Vigselintyg (fås i samband med hindersprövningen).

Skickas till:

Kävlinge kommun 
Kontakt Kävlinge
244 80 Kävlinge

Efter vigseln:

  • Kommunen underrättar skattemyndigheten om vigseln.
  • Ni som ingår äktenskap anmäler val av efternamn till skattemyndigheterna (eller till vigselförrättaren) senast i samband med vigseln.

Könsneutrala äktenskap 

Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika kön eller av samma kön. 

Omvandling av registrerat partnerskap till äktenskap 

Tidigare kunde två män eller två kvinnor registrera partnerskap men lagen om detta upphörde att gälla den 1 maj 2009. De som är registrerade partner enligt den tidigare lagen fortsätter att vara det om de inte väljer att omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.
Om ni har registrerat partnerskap i Sverige enligt tidigare lag kan ni omvandla partnerskapet till ett äktenskap. Det kan ske antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom att ni blir vigda av en vigselförrättare.

Lycka till med er vigsel!


Uppdaterad 2019-03-01

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga