Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Hälsa

Ljusterapilampa

Ljusterapilampa

Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörtel som sitter i mellanhjärnan. Det utsöndras i blodet när det råder brist på solljus, vi blir sömniga och vill sova. Tanken med ljusterapilampan är just att utnyttja hur ljus- och mörkerväxling påverkar tallkottkörteln så att när ljuset når körteln bromsas melatoninproduktionen och vi kan känna oss piggare.

Ljusterapi/dagsljuslampa erbjuds till deltagare inom LSS och socialpsykiatri som under en tid känt sig trötta eller nedstämda. Stunden framför lampan erbjuds som en aktivitet på daglig verksamhet i att läggas in på den enskildes individuella dagliga schema, under en period på cirka två veckor i taget.

Aktiviteten måste godkännas av godman eller anhöriga och även i vissa fall av läkare. För detta finns särskild blankett att fylla i. Deltagaren utvärderar aktiviteten både före och efter användandet.

En tydlig kokbok

Kokboken med tydliga recept är en bok som visar steg för steg hur du tillagar goda måltider. Recepten visar tydligt vilka redskap som behövs, vilka ingredienser samt hur du går tillväga genom hela tillagningen.

Stegräknartävling i daglig verksamhet

Daglig verksamhet har haft stegräknartävling och involverade även boendet så att de deltagare som behövde stöd med att hålla koll på stegräknaren hemma, fick hjälp med detta.

Vi började tävlingen måndag morgon och avslutade tävlingen fredag klockan 12:00. På daglig verksamhet fick handledarna även en länk där vi kunde hjälpa till att omvandla deltagarnas olika aktiviteter som till exempel bowling till steg. De vinnande tjejerna gick 67 168 steg och 60 790 steg. Priserna gick i hälsans tecken.

Alla deltagare som har varit med i tävlingen har verkligen kämpat och gjort ett bra jobb.


Uppdaterad 2020-09-16

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga