Artikeln publicerades 2 september 2021

Registrera ditt företag för att ta emot praoelever

De elever som nu går i grundskolans årskurs 8 är framtidens medarbetare. De kommer snart att välja gymnasie­utbildning och bestämma vad de vill arbeta med. Du som är arbetsgivare har chansen att under två veckor inspirera en elev. Under praon får eleven se hur det fungerar på en arbetsplats och lära sig hur det är att arbeta.

Att ta emot en praoelev

Att ta emot en praoelev från Kävlinge kommun innebär att välkomna en ungdom från årskurs 8 som under handledning ska få en första inblick och introduktion till arbetslivet.

För att göra praotiden lyckad behöver arbetsplatsen utse en person som ansvarar för eleven. Det är bra om ni pratar om vilket syfte ni har med att ta emot en praoelev och planerar vilka uppgifter som eleven kan göra. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter praoelevens ålder (13–15 år).

Hur anmäler jag intresse?

Kävlinge kommun använder ett digitalt praoverktyg som heter samverka.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är där ni som företag registrerar er.

Som en del av registreringen väljer ni också under vilken period ni har möjlighet att ta emot elever. År 2022 är det för Tolvåkerskolan v. 13-14 och för Korsbacka v. 22-23.

Ange Kävlinge i kommunfältet även om er arbetsplats är förlagd på annan ort. Företagets adress efterfrågas vid ett senare tillfälle. När eleven sedan har fått en placering hos er så kommer ni få ett digitalt praktikkort med kontaktuppgifter till den aktuella eleven. Efter avslutad praktik så finns det även ett digitalt närvarointyg att fylla i samt ett omdöme som eleven sedan får ta del utav.

Kontakt

För mer information kan du kontakta Kävlinge kommuns studie- och yrkesvägledare som är kontaktpersoner gällande praktiken.

Tolvåkerskolan

Åsa Ventorp: 046-73 95 41, asa.ventorp@kavlinge.se

Korsbackaskolan

Marina Ekberg: 046-73 94 08, marina.ekberg@kavlinge.se