Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Tillsammans mot halkan för vår gemensamma trafiksäkerhet

Vintertid är halkolyckorna många. Mörkret och de plötsliga minusgraderna bidrar lätt till hala vägar där isen inte alltid syns. Tillsammans kan vi bekämpa halkan och mörkret och göra gator, trottoarer, gång- och cykelstråk lite säkrare.

Hus- eller fastighetsägare? Ditt ansvar är större än du tror.

Framför din fastighet och på din villagata finns det säkerligen möjlighet att ta sig fram till fots. Tänk på att det är du som ansvarar för området närmast din fastighet, även om ditt staket slutar med gräsmattan intill gångbanan. Med andra ord - glöm inte bort att halkbekämpa utanför din tomt för förbipasserande och hjälp gärna grannarna att göra det samma.

Sand finns att hämta i egen spann vid återvinningsstationerna på två platser i Kävlinge kommun:

  • Transportvägen i Löddeköpinge
  • Floravägen i Kävlinge

I gångbanerenhållningsplanen, som började gälla 1 januari 2007länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, framgår det att innehavare av fastighet inom område med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser, ska utföra renhållnings-, snöröjnings- och halkbekämpande åtgärder på gångbana eller annat för gångbaneutrymme i anslutning till tomt och fastighet. Oaktsamhet att följa detta kan leda till böter.

Salta vägar och sandade gång- och cykelstråk – så prioriteras det

Kävlinge kommun arbetar enligt en prioriteringslistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där huvudvägnätet för gator, vägar för kollektivtrafik, gång- och cykelbanor är högst prioriterat. Därefter kommer genomfartsgator och matargator in till villaområden, samt handikapplatser. Ofta hinns bara prioritet 1 och 2 med innan det är dags att börja om från början och halkbekämpa på samma ställen igen och då hinns inte villagatorna och parkeringsplatser med. Därför är det extra viktigt att fastighets- och villaägare tar sitt ansvar för gångstråken kring deras bebyggelse enligt gångbane-renhållningsplanen.

Sand och salt har också sina begränsningar. Efter cirka 200 överfarter på gruset som ska motverka halkan, behöver det fyllas på igen. Salt är inte det mest miljövänliga alternativet och nyttjas därför endast på huvudvägnätet av gator och vägar. Salt behöver dessutom arbetas in i vägen för att motverka halkan och därefter fyllas på mellan varven.

Använd sunt förnuft då det är halt och mörkt

Att ta sitt ansvar som trafikant är minst lika viktigt som kommunen och fastighetsägarnas halkbekämpning.

  • Använd bra reflexer för att synas upp till 600 meter och broddar på dina skor om du ska ut och gå.
  • Cykla inte utan ljus, reflexer, cykelhjälm och vinterdäck på cykeln, inte synnerhet om du är barn eller ungdom hastar fram med fokus på annat än trafiksituationen!
  • Kom ihåg – stoppsträckan för fordon är längre då det är halt!

 

Uppdaterad 2021-01-29

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga