Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Måltider för dagens och morgondagens seniorer 

Seniorer dricker kaffe

Seniorrestaurangen på Billingshäll öppnar igen och konceptet måltidsvän återinförs efter ett uppehåll sedan pandemins utbrott. Samtidigt utreds hur träffpunkterna på Ligustern, Norrehed och Kullagården ska kunna utvecklas för att på bästa sätt möta behov och önskemål från dagens seniorer.

Kävlinge kommuns omsorgsnämnd fattade vid tisdagens möte beslut om att åter öppna Billingshälls seniorrestaurang efter att anpassningar gjorts i enlighet med folkhälsomyndighetens direktiv för att minska risken för smittspridning. Köken på Kullagården, Ligustern och Norrehed kommer att fortsätta hållas stängda och en utredning har påbörjat kring hur dessa träffpunkter ska utvecklas framöver.

– Vi har inte lika många besökare på våra seniorrestauranger som tidigare. Dels för att utbudet i den kommersiella handeln har ökat – både i butik och online – dels på grund av att dagens seniorer är mer aktiva och efterfrågar andra måltidslösningar. Vi vill därför se på nya koncept som bättre möter deras önskemål och som är mer anpassade för framtiden, säger Annsofie Thuresson, Omsorgsnämndens ordförande.

Billingshälls kök kommer, förutom att ha restaurangservering, att tillaga de måltider som serveras boende i kommunens servicelägenheter. På Billingshäll lagas också de portionsförpackade måltider som gått att köpa under den tid seniorrestaurangerna har hållit stängt på grund av coronapandemin. Denna försäljning kommer tills vidare att fortsätta på Kullagården, Ligustern och Norrehed.

Sektorschefen fick av nämnden i uppdrag att ta fram en tidsplan för dessa förändringar till Omsorgsnämndens sammanträde den 20 oktober.

Måltidsvän för att förebygga undernäring

Kävlinge kommun har länge arbetat för att förbättra måltidssituationen för kommunens seniorer. I det nationella projektet ”Nollvision för undernäring hos äldre” är vi en av två pilotkommuner som testar lösningar och utvecklar koncept för att förhindra undernäring.

– Undernäring hos äldre är en dold folksjukdom som inte bara orsakar ett enormt lidande hos individen utan även kostar samhället otaliga miljarder kronor. Eftersom vi arbetat med frågorna under en tid blev vi inbjudna till att delta i förstudien till Nollvisionsprojektet och blev sedan utvalda som en av två pilotkommuner, förklarar Annsofie Thuresson.

Måltidsvän är en av de aktiviteter Kävlinge kommun har infört för att göra måltiden trevligare. En måltidsvän är en person som en gång i veckan besöker en senior för en gemensam måltid. Som så mycket annat pausades denna aktivitet då pandemin bröt ut. Nu drar verksamheten igång igen.

– Jag är glad att vi kan köra igång med våra måltidsvänner igen. I Kävlinge kommun har vi sett många positiva effekter under tiden vi har erbjudit detta koncept – mat smakar ju oftast bättre i sällskap, berättar Jens Modéer, nytillträdd måltidschef i Kävlinge kommun.

Uppdaterad 2020-09-24

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga