Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Kävlinge testar nyutvecklad teknik

Joakim Guth från SAAZ Engineering, som utvecklat tekniken, monterar sensorer på Möllebackens dörrar.

Joakim Guth från SAAZ Engineering, som utvecklat tekniken, monterar sensorer på Möllebackens dörrar.

En liten sensor på tröjan som påminner om att sprita händerna – denna nya teknik testas i höst på Möllebackens särskilda boende i Löddeköpinge tillsammans med Lundabaserade mjukvaruföretaget SAAZ Engineering.

Inom kommunal omsorg är hygienrutiner en grundläggande förutsättning för bra omvårdnad och något som ständigt är aktuellt. Nu under coronapandemin mer än någonsin. Demensboendet Möllebacken i Löddeköpinge är med och utvecklar ny teknik som ska säkerställa att dessa viktiga rutiner följs.

– Det är ett spännande projekt och vi anmälde vårt intresse så fort vi fick höra talas om det. Hygienrutinerna är oerhört viktiga och det är fantastiskt om man kan ta tekniken till hjälp, säger Möllebackens enhetschef Nina Larsson.

Mjukvaruföretaget SAAZ Engineering i Lund utvecklar en ny lösning för att minska risken för smittspridning inom äldreomsorgen. Systemet bygger på sensorer som ska varna om medarbetare glömmer att sprita sina händer då de kommer in till en vårdtagare.

– Det finns många situationer då det är lätt att missa hygienrutinerna, även om man är utbildad och erfaren vårdare. Vi vill utveckla ett automatiskt system som både är billigt och lättinstallerat, samtidigt som produkten designas så vårdare lätt använder den utan att känna sig övervakade, berättar Staffan Solén, vd på SAAZ Engineering.

Varje medarbetare har en sensor fäst på sin klänning eller bussarong. Sensorer monteras även vid varje dörr och på handspritspumparna. Sensorn på dörren registrerar när en medarbetare går in i rummet. Om hen inte går fram för att sprita sina händer inom en viss tid piper sensorn som medarbetaren bär på kläderna som en påminnelse.

– Vad som är extra tilltalande med detta är att det är en hjälp till självhjälp och inte en kontroll av medarbetarna, förklarar Nina Larsson.

Kävlinge kommun kommer tillsammans med Helsingborgs stad att fungera som en testbädd för projektet, där vi tillhandahåller en verklig vårdenhet för SAAZ Engineering att testa sin produkt vid. Testet, som beviljats medel av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, kommer att ske fram till jul och därefter ska en utvärdering göras.

Ulrika Rickard är hygienombud på Möllebackens boende och hennes engagemang i hygienfrågor är en av anledningarna till att Möllebacken nu får testa den nya tekniken.

– Det känns roligt att få vara med och utveckla teknik som kan underlätta vår vardag. Vi har haft en workshop tillsammans med SAAZ Engineering där vi fick tycka till om utformning och funktion, berättar Ulrika Rickard.

Kävlinge kommun arbetar strategiskt med digitalisering för att hitta lösningar och nya arbetssätt som ska förbättra kvaliteten för kommuninvånarna och avlasta medarbetarna.

– Vi vill hitta smarta lösningar där tekniken underlättar vardagen. Detta är ett spännande projekt och helt i linje med vårt digitaliseringsarbete i kommunen, säger Pontus Liljenberg, utvecklingsstrateg för digitalisering inom Kävlinge kommuns sektor Omsorg.

Joakim Guth från SAAZ Engineering visar enhetschef Nina Larsson och hygienombud Ulrika Rickard hur de enkelt monterar sensorn på handspritspumpen.

Joakim Guth från SAAZ Engineering visar enhetschef Nina Larsson och hygienombud Ulrika Rickard hur de enkelt monterar sensorn på handspritspumpen.


För mer information, kontakta:

Pontus Liljenberg
Utvecklingsstrateg digitalisering, Kävlinge kommun
046-73 92 61
pontus.liljenberg@kavlinge.se

Staffan Solén
VD SAAZ Engineering
0733-451100
staffan@saaz.engineering

SAAZ Engineering

SAAZ Engineering är en liten konsultfirma specialiserad på inbyggd mjukvara. Företaget startade efter att Anoto AB, som gör digitala pennor, lade ner sin verksamhet i Lund. Grundarna såg då en möjlighet att fortsätta jobba som ett högeffektivt team, först med Anoto som kund, men med tiden har kundkretsen växt.

Specialiteten är Bluetooth-teknik, vilken är en av de viktigaste byggstenarna i den uppfinning som nu testas i Kävlinge kommun.

Bildtext: Joakim Guth från SAAZ Engineering visar enhetschef Nina Larsson och hygienombud Ulrika Rickard hur de enkelt monterar sensorn på handspritspumpen.

Uppdaterad 2020-11-16

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga