Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kävlinges äldre får extra godsaker i påsk

Ett hav av tygpåsar packade med gott innehåll.

400 påsar packades och levererades av personer som anmält intresse för att ställa upp med hjälpinsatser för personer i riskgruppen med anledning av covid-19. Levereansen gick till de äldre som bor hemma och får hemtjänst.

För att sprida glädje och god aptit i påsk har Kävlinge kommun och Livsmedelsakademin delat ute en kasse med godsaker som levererats till de äldre som bor hemma och får hemtjänst.

Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom coronaviruset hindrar många att umgås med anhöriga. Ensamhet kan bidra till bristande aptit. Samtidigt är det just nu viktigare än någonsin för äldre att äta ordentligt för att upprätthålla ett bra immunförsvar. För att sprida glädje och god aptit delar Kävlinge kommun, tillsammans med Livsmedelsakademin, ut en kasse med godsaker som den 7 och 8 april levererades till 400 äldre - de som bor hemma och får hemtjänst.

- Nu gäller det att hitta lösningar och få upp matlusten hos alla de som är isolerade i sina hem, det är viktigare än någonsin, konstaterar Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

- Vi vet att många kommer att vara ensamma i påsk. Kävlinge kommun vill därför kunna förgylla tillvaron lite och dela ut en goodiebag med goda matvaror med extra näring till samtliga som har hemtjänst i kommunen, säger Ann-Louise Christenen, sektorschef Omsorg.

Frivilliga krafter hjälper till

Kassarna packas och delas ut av frivilliga som anmält intresse till kommunens frivillig arbete för hjälpinsatser till coronavirusets riskgrupper. Familjen Bergh ställde upp under sitt påsklov.

-Vi hjälper till för att de gamla inte får gå ut, förklarar nioåriga Elicia Bergh.

-Vi har ingen äldre som bor här i närheten, men vill ändå hjälpa till. Det är viktigt och känns jättebra att vi kan bidra. Om vi hjälper till här så kanske andra hjälper till hos våra mor- och farföräldrar, säger mamma Karolin Bergh.

18-åriga Elsa Mallard var också där för att hjälpa till med packning av påsarna.

- Jag anmälde mig som frivillig för att det är kul att göra något plus att det man gör är användbart och gör skillnad, säger hon.

79-åriga Monica Hjelm är en av de som får knackning på dörren och överlämning av påskpresent med godsaker:

- Vilken trevlig överraskning! Oj så mycket gott, säger hon när hon tittar ned på påsen innehåll.

Systarna Elicia och Annie ger en tygpåse till 79-åriga Monica.

Monica Hjelm överraskades med en påskpresent av systerna Elicia och Annie Bergh som hjälpte till med packning och leverans till de äldre.

Kassens innehåll är sponsrat av privata företag och Kävlinge kommun. Orkla, bjöd på Liva Svartvinbärsdryck Protein, Nugatti nötsmör och Ballerina koladröm. Veg of Lund bjöd på en MyFoodie, ett nyttigt mellanmål som är bra för de äldre. Kockar i Måltidsservice i Kävlinge kommun hade bakat berikat bröd och berikade kakor.

Om Nollvisionen för undernäring hos äldre

Logga för projektet Nollvision för undernäring hos äldre

Nollvisionen för undernäring hos äldre är ett projekt där 13 privata företag, offentliga organisationer och forskningsinstitutioner samarbetar i en innovationsmiljö för att få bort undernäringen hos de äldre som bor hemma. Projektet består av testpiloter och kunskapsbyggande insatser i Kävlinge kommun och stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm. Målet är att efter fem år ha en arbetsmodell som ger en långsiktig hållbar lösning som 100 svenska kommuner ska vilja och kunna använda. Projektet leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova.

Uppdaterad 2020-04-10

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga