Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kävlinge kommuns första Å-vårdare nu utsedda!

Fyra elever i årskurs 4 står vid strandkanten och utför experiment med hjälp av håvar.

67 elever i tre fjärdeklasser från Nyångsskolan var på tisdagen 31 mars först att utnämnas till Å-vårdare i Kävlinge kommun när de besökte Löddeå tillsammans med Experimentexpressen för att ta reda på hur ån mår genom att ta vattenprover, göra flödesmätningar och undersöka livet i och vid ån. Foto: Ivar Sjögren

Genom projektet "Tusen år vid ån" ska skolelever ta reda på hur ån mår, genom att ta vattenprover, göra flödesmätningar och granska livet vid och i ån. Nu har de första Å-vårdarna genomfört sitt uppdrag.

Alla skolor i Kävlinge kommun med elever från årkurs 4-8 har bjudits in att kostnadsfritt besöka Löddeå/Kävlingeån för att göra undersökningar tillsammans med Experimentexpressen från Vattenhallen science center. Skolorna får sin egen plats vid ån att undersöka och ta ansvar för och om ett år planeras dagens resultat följas upp.
Minst 60 elever per skola kan vara med vid varje tillfälle och samtliga deltagande barn får diplom och tygväska och utses till särskilda ”Å-vårdare”.

Bild på diplom och tygkasse som gavs till nyutnämnda å-vårdare

Alla skolelever som deltar i besöken vid ån tillsammans med Vattenhallen utnämns till Å-vårdare och får både diplom och väska som present av projektet. Foto: Ivar Sjögren

- Superkul, tyckte de 67 skolelever som besökte Löddeå i gassande vårsol på tisdagsförmiddagen.

Det var tre fjärdeklasser vid Nyvångsskolan i Löddeköpinge som var först ut i vårsolen tillsammans med Experimentexpressen. Å-besöken finansieras av Sparbanken Skånes ”Positiva projekt” och ingår i Kävlinge kommuns Leaderprojekt ”1000 år längs ån” som ska lyfta fram, levandegöra och tillgängliggöra ån för kommuninvånarna.

- Vad är väl då naturligare än att börja med barnen, säger projektledare Ivar Sjögren.

Handledda av Lundastudenter

67 förväntansfulla fjärdeklassare anlände i två omgångar ner till kanotklubben vid Löddeå iklädda stövlar och oömma kläder. Där möttes de av Johan, Hanna, Enesa och Emma, studentmedarbetare från Vattenhallen som pluggar biologi, miljövetenskap, engelska och naturgeografi vid Lunds universitet. Skolbarnen delades upp i fyra grupper och varje grupp fick cirkulera runt på de fyra olika stationerna så att alla fick göra allt, ta vattenprover, mäta djup och flöde i ån, samt undersöka och artbestämma växt- och djurliv vid och i ån. Varje grupp förde egna protokoll medan Vattenhallens medarbetare förde egna anteckningar att ta med till sina forskare.

- Å-besöket med Experimentexpressen är verkligen suveränt, vi får ju ett färdigt upplägg för undersökningar i närmiljö med både handledare och utrustning, säger pedagogerna Linda-Marie Pålsson och Hanna Jönsson från Nyvångsskolan.

Hur mår Kävlingeån/Löddeå?

Jo, så här lyder tisdagens resultat:

  • Surhetsgrad: PH-värde 6 mättes upp. (7=neutral).
  • Vattenflödet: Imponerande 6000 liter vatten i sekunden rann genom ån den här förmiddagen med en hastighet av 20 cm i sekunden.

Hastigheten mättes genom att apelsiner fick flyta mellan två mätpunkter. Vattenmängden beräknades med formeln vattenhastighet, bredd och djup.

- Avancerade matematikövningar i naturen, konstaterade pedagog Rolf Niemann från Vattenhallen.

  • Djurlivet: Inte så många vattendjur hade vaknat den här kalla vårförmiddagen, men en och annan sötvattensmärla, några sländor, en igel och några snäckor dök upp i håvarna.
  • Övrigt att notera: En golfboll, några pantburkar, en tegelsten och litet annat skräp.

Så hur mår då ån, frågade vi de 67 fjärdeklassarna när de var klara:

- Ganska bra, faktiskt. En liten aning sur, med grumlig botten och litet skräpig, fast inte så farligt, konstaterade glatt de nyutnämda Å-vårdarna.

Uppdaterad 2020-04-01

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga