Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Kävlinge kommun inför retroaktiv kontroll för rättvis barnomsorgsavgift

Barn som blåser såpbubblor

Alla ska betala rätt avgift för förskola och fritidshem – det är fråga om rättvisa. Därför inför Kävlinge kommun en retroaktiv kontroll av barnomsorgsavgiften, där vårdnadshavarnas taxerade förvärvsinkomst hos Skatteverket jämförs med de uppgifter som lämnats till kommunen.

Avgiften för ett barns förskole- eller fritidsplats grundar sig på hushållets inkomst. Kävlinge kommun ber varje år vårdnadshavare om aktuell inkomstuppgift så att en beräkning av avgiften kan göras. Vårdnadshavare ansvarar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande så att barnomsorgsavgiften för hushållet blir rätt.

Kävlinge kommun inför nu en kontroll där vårdnadshavarnas taxerade förvärvsinkomst hos Skatteverket jämförs med de uppgifter som lämnats till kommunen. Kontrollen görs retroaktivt, då Skatteverkets uppgifter om taxerad årsinkomst finns tillgänglig först två år efter taxeringsårets slut.

- Avgiften beräknas på preliminära uppgifter och därför är det mest rättvist att vi sedan stämmer av så att ingen betalar för mycket eller för lite när sen den faktiska inkomsten finns tillgänglig, säger Marie Nilsson, biträdande chef för sektor Utbildning

Under november 2020 görs en kontroll av 2018 års barnomsorgsavgift. De vårdnadshavare som har anmält en lägre årsinkomst än den faktiska inkomsten för 2018, och som därför har betalat för lite under 2018, kommer att få en faktura på mellanskillnaden. De vårdnadshavare som har betalat för mycket i barnomsorgsavgift kommer att få en återbetalning.

- De flesta vårdnadshavare berörs inte av detta. Deras anmälda inkomst har stämt överens med den taxerade årsinkomsten eller så rör det sig om så små belopp att vi inte kommer att fakturera, förklarar Marie Nilsson.

Mer information och svar på de vanligaste frågorna

Uppdaterad 2020-11-12

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga