Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Information med anledning av coronavirus (covid-19)

Kävlinge kommun följer noga händelseutvecklingen kring coronavirus och de direktiv som svenska myndigheter ger. Här hittar du den senaste informationen från kommunen kring coronavirus (covid-19).

Max åtta deltagare

24 november 2020

Regeringen har fattat beslut om ett förbjud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare, med undantag från sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall.

Max åtta deltagare ska ses som en norm för hela samhället - det bör enligt regeringen inte förekomma sociala situationer med fler än åtta personer, oavsett om det rent formellt träffas av lagen eller inte.

Regeringens beslutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med anledning av har Länsstyrelsen Skåne beslutat att sänka publiktaket till åtta personer, även för sittande deltagare.

Frågor och svar om publiktaketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Skåne

27 oktober 2020

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare beslutat att kraftigt skärpa råden i Skåne. Alla uppmanas nu att undvika butiker och kollektivtrafik och endast umgås med personer som man normalt träffar i vardagen.

Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna rådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Skånes information om de skärpta rådenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stricter general recommendations in Skåne 27 October – 13 December 2020PDF


Innehåll:


Volontärverksamhet

Kävlinge kommun samordnar hjälpinsatser till personer i riskgrupper på grund av coronaviruset.Vill du hjälpa andra eller behöver du hjälp? Anmäl ditt intresse härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring vår hälsosamordning: 046-280 41 27, 046-280 41 08, ‪046-280 42 22.

Så kan du hjälpa eller få hjälp

Evenemang och aktiviteter

Fysiska evenemang med besökare som arrangeras av Kävlinge kommun är inställda till och med 28 februari 2021. Om det finns möjlighet till att omvandla de fysiska evenemangen till digitala, kan de komma att genomföras.

Sedan tidigare planerade, digitala evenemang genomförs.

Arrangörer för evenemang som planeras i kommunala lokaler ska göra en riskbedömning för respektive arrangemang. Därefter beslutar Kävlinge kommun huruvida kommunens lokal får användas för arrangemanget.

Se eventkalendern för information om specifika evenemanglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på aktiviteter utomhus och online

Kävlinge kommuns bibliotek har justerat sina öppettider för att bättre passa de grupper som är i störst behov av personlig hjälp. Antalet besökare begränsas och vi begränsar även tiden för varje besök till max 30 minuter. Detta gäller även vid Meröppet och då under eget ansvar.

Bibliotekens öppettiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äldre och andra riskgrupper

Våra särskilda boenden är öppna för besök från anhöriga. Besöken måste bokas på förhand för att förhindra trängsel och för att vi ska kunna se till att besöken sker på ett säkert sätt för de boende.

Detta gäller vid besök på våra särskilda boenden

Billingshälls seniorrestaurang är öppen för allmänheten. Dagcentralerna har begränsat öppethållande för föreningar och klubbar. 

För att minska risken för smittspridning av coronaviruset har Kävlinge kommun fattat beslut om att ge färdtjänstresenärer möjlighet att åka ensamma i bilarna.

Vi har samlat information om hur vi arbetar för att minska riskerna för våra äldre och funktionsnedsatta samt hur vi kommer att agera vid en eventuell smitta i någon av våra omsorgsverksamheter på en särskild sida:

Så arbetar vi inom Kävlinge kommuns omsorg

Till vårdnadshavare

Kävlinge kommuns förskolor och fritids håller öppet som vanligt. Vi ber er dock att vara noga med att hålla sjuka barn hemma. Barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska stanna hemma från förskolan eller skolan även om de är symptomfria.
Så arbetar våra skolor och förskolor för att minska smittspridning

Fritidsgårdarnas verksamhet bedrivs utomhus och lokalerna hålls stängda.

Kulturskolan fortsätter sin verksamhet som tidigare men utan uppspel och liknande för föräldrar och anhöriga.

Öppna förskolan håller tills vidare stängt, med start från måndagen den 7 december.

Om du som vårdnadshavare blir permitterad från arbetet behåller barnet sin plats i förskolan eller vid fritidshemmet tills vidare enligt det schema som gällde då vårdnadshavare var i arbete.

Folkhälsomyndighetens information till skolor, förskolor och vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till dig som studerar

Lärcentrum gör inga anpassnignar med anledning av de skärpta allmänna råd som gäller för Skåne sedan den 27 oktober, utan bedriver sin undervisning som tidigare och med de åtgärder vi redan vidtagit för att undvika smittspridning.

Kävlingekommuns gymnasieungdomar uppmanas att följa sina gymnasieskolors information och instruktioner.

Till dig som företagare

Kävlinge kommun sätter in flera insatser för att stötta och underlätta för våra lokala företagare ekonomiskt.

Kävlinge kommuns stödpaket för företagare

Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, särskilda åtgärder för restauranger, barer och caféer för att minska risken för spridning av covid-19.

Information om smittskydd på serveringsställenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens regler för restaurangerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till föreningar

Vi har genomfört en enkät för att följa upp hur Corona-pandemin har påverkat kommunens föreningar. Det ger oss bättre möjligheter att tillsammans kraftsamla där det behövs och sätta fokus på frågor som är viktiga.

Kävlinge kommun erbjuder ett tillfälligt riktat föreningsstöd för att möta utmaningen med en ökad psykisk ohälsa hos äldre som följd av coronapandemin. Ansökningstiden har gått ut.

Mer om det tillfälliga föreningsstödet

Status i kommunens organisation

Med anledning av coronapandemin rapporterar Kävlinge kommun löpande statusen i kommunens organisation.

Lättläst

Läs informationen om coronaviruset på en lättläst sida.

Information in several languages

Kävlinge municipality is actively following the developments regarding the corona virus. We follow the directives given by Swedish authorities.

Stricter general recommendations in Skåne 27 October – 13 December 2020
Everyone should avoid indoor environments where there is a risk of crowding, such as stores and shopping centres. Only visit establishments such as grocery stores and pharmacies when necessary.
Read morePDF

You will find up to date information in English at ”Emergency Information from Swedish authorities” and answers to frequently asked questions from the Public Health Agency of Sweden:

Official information on the new corona virus from krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Q&A about the corona virus from the Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information videos about the corona virus in several languages on informationsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Information på arabiska
Information
Information på persiska

Aktuell information från ansvariga myndigheter

krisinformation.se finns information från olika myndigheter samlat. Här hittar du fakta om viruset och om smittspridning, råd till resenärer och de senaste rekommendationerna från svenska myndigheter: Information om coronaviruset på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar om viruset, smittovägar och hur du kan skydda dig: Frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Skånes hemsida finns information kring beredskapen i Skåne samt kring när du ska kontakta vården: Information från Region Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hos Försakringskassan kan du läsa mer om vad som gäller om du som arbetar blir sjuk eller måste stanna hemma för vård av sjukt barn. Information om ersättningar från Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så hanterar du din oro

På BRIS hemsida kan du ta del av tips och råd på hur du pratar med ditt barn om coronaviruset. Även på Röda korsets hemsida finns det stöd att få i att hantera sin oro.

BRIS - så pratar du med ditt barn om coronaviruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Röda Korsets råd om att hantera orolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2020-12-04

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga