Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Ett bibliotek för alla - Satsning i miljonklassen på ökad tillgänglighet i Löddeköpinge

Med 800 000 kronor från Stärkta Bibliotek och expertråd från Begripsam har Löddeköpinge bibliotek i Kävlinge kommun renoverats om med ambitionen att öka tillgängligheten för alla.

År 2018 fick Kävlinge kommun via Kulturrådet statsbidrag från satsningen Stärkta bibliotek. Pengarna har använts för renovering och tillgänglighetsanpassning av Löddeköpinge bibliotek. Under juni 2020 var biblioteket stängt för ommålning och byte av möbler. Det var tänkt att ha invigning med lördagsöppet i september, men den planen blev inte av. Däremot är renoveringen färdig och biblioteket är öppet för besök.

När du kliver in på Löddeköpinge bibliotek möts du av en öppen lokal med olika stationer som bjuder in till utforskarlust och läsglädje. Biblioteket har förändrats mycket och det märks. Informationsdisken som tidigare var i ett hörn har flyttats till mitten och syns nu tydligt. Flera ljuddämpande åtgärder har gjorts. Bland annat har de bekväma möblerna i den mysiga läshörnan en ljuddämpande effekt, likaså de grön-gula dekorativa löven som prydligt hänger i barnavdelningen. Gångarna mellan hyllorna är luftiga och det finns gott om svängrum för de som tar sig fram med rullstol. Hyllorna är numera bara 1,52 meter i höjd och därmed mer åtkomliga för alla.

En låg hylla i Löddeköpinges bibliotek.

Låga hyllor hjälper till att skapa en öppen känsla i biblioteket

Sinneslugn plats gynnar alla

Inredningen har också stor betydelse för tillgängligheten. För många sensoriska intryck kan vara jobbigt för någon med en kognitiv funktionsnedsättning som till exempel ADHD eller dyslexi, men även för gemene man. För att motverka att en persons sinnen överbelastas samlas numera planscher och affischer på en gemensam anslagstavla. Även bokhyllorna frontas med bara en bok per hylla. Väggarna bakom de vita hyllorna är gröna för att skapa en kontrast mellan vägg och hylla och ny belysning ger ett behagligt ljus i hela lokalen.

Bibliotekets framtidsutsikter

Bibliotekschefen Sanna Fries, ansvarig för biblioteken i både Löddeköpinge och Kävlinge, berättar om projektet,

Porträttbild på Sanna Fries, bibliotekschef i Kävlinge kommun

Varför är tillgänglighetsanpassning så viktigt?
- Biblioteken har ju målgruppen “alla” och det är ju många av oss i samhället som har behov som inte riktigt tillgodoses av den gängse normen och då tänkte vi här på biblioteken att så kan vi inte jobba. Vi vill utgå från behoven hos dem med störst utmaningar så vi börjar med att lägga ribban utifrån dem och jobbar därifrån. Då blir det så åtkomligt som möjligt för alla.

Hur har det gått till när ni har genomfört förändringarna?
- Vi började med att ta in en konsult från föreningen Begripsam. De består av personer som själva har funktionsnedsättning och de ger råd om hur man gör miljön mer tillgänglig. Vi har också haft representanter från flera olika förbund för funktionsnedsatta, bland annat synskadades riksförbund, som fått lämna feedback. Tillsammans med dem och kommunens tillgänglighetsråd har vi tagit fram en plan om vad vi ska förändra.

Finns det fler planerade förändringar som ska genomföras?
- Vi har faktiskt ett projekt till igång som handlar om medier och de tillgänglighetsanpassningar vi kan göra där. Det kan bland annat handla om bättre talböcker, bättre hjälpmedel, olika funktioner och program vi kan ha på datorerna och så vidare. Det handlar också om språkträning för småbarn, med språkljud och liknande. Nästa år har vi även en satsning som berör vår bibliotekswebb. Den ska tillgänglighetsanpassas och det ska bli enklare att söka på webben och sedan hitta det du sökte i den faktiska hyllan. Det kan till exempel handla om färgkodning och symbol-användning.

Vi har under projektets gång kommit till insikten att en verklig plats för möten, kultur och lärande bara kan skapas om vi slutar gissa och börjar fråga. Det är i frågorna och svaren den riktiga relevansen hittas, kunskapen om hur ett bibliotek ska utformas är ett möte mellan profession och användare. Först när vi pratar med varandra på riktigt börjar saker hända!

Tillgänglighetsanpassning innebär att förenkla och förbättra den offentliga miljön i syfte att hjälpa människor med olika funktionsvariationer och rörelsehinder, Det innebär allt från tydligare skyltning till gångar som alla kan använda och är ett steg i riktningen för ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle som alla kan delta i utifrån sina egna förutsättningar.

Uppdaterad 2020-10-29

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga