Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Balansera Mera – öka din funktion i vardagen

En äldre dam går balansgång på en upphöjf avsats och håller en äldre man i handen. De tittar på varandra och ler.

Under vecka 40 pågår Socialstyrelsens kampanj Balansera Mera med syftet att fler ska bli medveten om vad individen själv kan göra för att minska risken att falla. I Kävlinge kommun erbjuds flera kostnadsfria aktiviteter där du kan testa din balans och på temat motion, kost och medicin. Foto: Socialstyrelsen.

Fallolyckor utgör en stor kostnad för samhället samt ett stort lidande för den drabbade.
- Vänta inte tills du måste träna din balans. Då ger du dig själv en oskön start i en brant uppförsbacke för att klara av de mest basala sysslorna i vardagen, säger Mikael Derakhti, folkhälsoutvecklare i Kävlinge kommun.
Delta på olika aktiviteter i kommunen under vecka 40 och bli medveten om vad du själv kan göra för att minska risken att falla.

Under vecka 40 äger kampanjen Balansera Mera 2020 rum med temat motion, kost och medicin. År 2018 var det närmare 70 000 personer som föll och skadade sig så illa att de behövde läggas in på sjukhus vilket är en ökning jämfört med föregående år.

- Träna balansen regelbundet redan när det är ”lätt” och innan det gått så långt att du verkligen måste göra det. Utgå från din egen förmåga och öka stegvis svårighetsgraden, säger Mikael Derakhti, folkhälsoutvecklare i Kävlinge kommun.

Under vecka 40 erbjuder Vikenbadet och Tolvåkerbadet olika prova-på-aktiviteter samt kostföreläsning gratis. På kommunens parkbänkar kommer kommuninvånarna också kunna ta del av olika rörlighets- och styrkeövningar. Dessa övningar kommer också finnas på Hälsofrämjande enhetens facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du hittar mer information om veckans aktiviteter i evenemangskalendernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kävlinge kommun deltar i Socialstyrelsens nationella kampanj Balansera Mera 2020 med syftet att fler ska bli medveten om vad individen själv kan göra för att minska risken att falla.

Träna balansen året runt

Kävlinge kommun erbjuder fler aktiviteter och tjänster för seniorer, under hela året, för att stärka hälsan och minska risken för fallskador. I dagsläget bedrivs:

  • Promenadgrupp på flera platser i kommunen - en gång i veckan.
  • Träningsgrupp med power walk och styrka - startar upp i oktober.
  • Fixartjänst - erbjuds alla som är 65+ eller har sjukersättning där kommunen är behjälplig i hemmet med uppgifter som kan orsaka fall.
  • Hälsofrämjande samtal - samtal om hälsosam livsstil, balanstest, balansövningar i hemmet samt ”snubbelkoll” (en genomgång i hemmet där vi går igenom olika faktorer i hemmet som utgör ökad risk för fall).
Uppdaterad 2020-09-26

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga