Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hälsan i fokus inom daglig verksamhet

Att lära ut om hur man bör leva för att må bra och skapa nyttigare vanor. Det är målet när daglig verksamhet i Kävlinge kommun i höst satsar på en Må bra-studiecirkel för deltagarna.

Att lära ut om hur man bör leva för att må bra och skapa nyttigare vanor. Det är målet när daglig verksamhet i Kävlinge kommun i höst satsar på en Må bra-studiecirkel för deltagarna.

En av delarna i projektet är en introduktion till träningsformen tabata. Initiativtagare är Maria Ponsler, till vardags stödassistent.

Varför gör ni det här?

– Forskning visar att personer med funktionsnedsättningar har en ökad risk för fysisk ohälsa. Vi tror mycket på de positiva effekterna av fysisk aktivitet och nyttig kost och hoppas inspirera till att leva mer hälsosamt. Hela Må bra-projektet utgår från deltagarnas nivå, allt ska vara lättförståeligt och begripligt, säger Maria som parallellt med arbetet som stödassistent även är instruktör på ett lokalt gym.

Vad är tabata?

– En form av högintensiv träning med enkla rörelser som är lätta att lära sig. Under passet får deltagarna träna med fokus på balans, styrka och kondition. Passet är anpassade efter målgruppens förmåga och behov, de ska känna att de fixar det här och att det är lagom jobbigt. Vi jobbar med en kroppsrörelse i 20 sekunder, därefter vilar vi i 20 sekunder. Det upprepas sex omgångar innan vi byter till en ny övning.

Vad hoppas ni att studiecirkeln leder till?

– Målet är såklart att deltagarna ska bli motiverade till att fortsätta med fysisk aktivitet och få ett brinnande intresse för det. Vi hoppas inspirera genom att hitta på roliga aktiviteter där man rör på sig. Det behöver inte vara så svårt utan kan räcka med något så enkelt som en promenad.

Vad säger deltagarna själva?

– De har fått anmäla sig till de aktiviteter de vill delta i. De tycker det är roligt och ser fram emot att träffas och lära sig mer om hur man bör leva för att må bra!

Slutligen, vem kom på idén?

– Vi arbetar sedan flera år med hälsofokus inom verksamheten. Det handlar om att skapa nyttigare vanor och bryta tankarna på att sociala aktiviteter kräver godsaker. Tidigare har det varit mycket fredagsmys med sötsaker, nu försöker vi uppdatera det med till exempel promenader. Vi har också skurit ner på fika och kakor.

Tabata hos daglig verksamhet

”Tabata är roligt! Det är viktigt att träna kroppen och äta rätt", säger Denise Lundberg och Ann-Louise Larsen, två av deltagarna.

Bakgrund

Tabatapassen är en del av projektet Må bra, en studiecirkel som utgår från fyra olika teman: kost, motion, mental hälsa samt vila och avslappning. Deltagarna träffas vid sammanlagt sex tillfällen i höst för att exempelvis lära sig om tallriksmodellen och skapa en gemensam receptsamling med nyttigare alternativ till kakor och godis. På schemat står också bland annat fysisk aktivitet, mindfulness samt ett studiebesök på en träningsanläggning.

Uppdaterad 2017-11-01

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER