Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

EU-val 2019

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet.

Valet till Europaparlamentet kommer att äga rum den 23–26 maj 2019. I Sverige kommer valet att äga rum söndagen den 26 maj 2019. I EU-valet väljer vi de politiker som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år framöver.

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

I Kävlinge kommun finns det sammanlagt 17 valdistrikt och vallokaler där du kan rösta på valdagen. Till detta kommer också möjligheten att förtidsrösta på fem platser före valdagen.

Valmyndighetens information om valet till Europaparlamentetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Webbplatsen Sveriges riksdags EU-information ger fakta och information om EU-valetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förtidsröstning

Om du inte kan rösta på valdagen den 26 maj kan du förtidsröst i en röstningslokal var du vill i Sverige. Förtidsröstningen startar den 8 maj och pågår till och med valdagen den 26 maj.

Det är viktigt att du har med dig giltig id-handling samt ditt röstkort. Har du tappat bort ditt röstkort kan ett nytt skrivas ut i röstningslokalerna Kävlinge kommunhus och i röstningslokal på Center Syd.

Här kan du förtidsrösta i Kävlinge kommun:

  • Kommunhuset i Kävlinge
  • Center Syd i Löddeköpinge
  • Dösjebroskolan, Dösjebro (finns ej möjlighet att få dubblettröstkort)
  • Ligustern, Furulund (finns ej möjlighet att få dubblettröstkort)
  • Skönadalsskolan, Hofterup (finns ej möjlighet att få dubblettröstkort)

Öppettider för förtidsröstninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Röstkort

Röstkorten skickas ut till alla röstberättigade under tiden 2-8 maj. Röstkortets uppgifter baseras på Skatteverkets folkbokföringsuppgifter 30 dagar före valdagen.

Du som ska rösta på valdagen behöver inte ta med dig ditt röstkort utan kan gå till vallokalen och rösta ändå. Du måste dock kunna identifiera dig och bör därför ha med dig giltig id-handling.

Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig både ditt röstkort och giltig id-handling.

Rösträtt

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller är medborgare i något av EUs medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden

Om du inte kan ta dig till en vallokal

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och vara antingen anhörig, vårdare eller lantbrevbärare. Att rösta med bud kräver en budröstningssats om kan hämtas i röstningslokal under förtidsröstningen och i vallokal under valdagen. Det går också bra att beställa hem en budröstningssats genom att kontakta Kävlinge kommun 046-73 90 00.

Om du inte kan ta dig till vallokalen och inte har någon som kan vara bud kan du få hjälp av ambulerande röstmottagare. Ring 046-73 90 00 för tidbokning.

Uppdaterad 2019-05-03

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER