Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Djur

Miljöavdelningen får många samtal om djur, såväl vilda som tama. I de allra flesta fallen är det inte frågor som vi på kommunen har ansvar över.

Vem ska man kontakta om...

  • vilda djur som är skadade eller sjuka? Polisen
  • husdjur som far illa? Länsstyrelsen, tel. 010- 22 41 350
  • problem med lösspringande katter? Du får själv se till att hålla katterna borta
  • lösspringande hundar? Polisen, tel. 114 14
  • vilda djur som kommer in i huset? I vissa fall gäller skadedjursförsäkringen enligt din villaförsäkring, annars är du själv ansvarig för att hålla djuren ute
  • vilda djur i min trädgård; rådjur, kaniner, räv, fåglar etc? Du är själv ansvarig
  • vilda djur eller fåglar på annans fastighet? Fastighetsägaren

Viktigt att veta när man som fastighetsägare själv är ansvarig:

I vissa fall får man bedriva skyddsjakt på djur som kommer in på tomt eller trädgård och där kan orsaka skada. Detta regleras i Jaktförordningen, bilaga 4. 

Fastighetsägaren har jakträtten på sin mark. För att avlossa skott inom detaljplanerat område måste man dock ha tillstånd av polismyndigheten. 

Vid jakt får det bara användas vapen och andra jaktmedel som uppfyller de krav som Naturvårdsverket föreskriver. Vid jakt måste du ha den utrustning, de vapen och de tillstånd, licenser och annat som behövs enligt gällande jaktlagstiftning.


Vilda djur på kommunal mark

Kommunen har ansvar för att ta hand om skadade djur på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. I de fall det krävs åtgärder från kommunen sker detta med hjälp av en kommunjägare.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kommunjägaren tar inte hand om skadade djur i samband med trafikolycka, det är Nationella Viltolycksrådet ansvar. Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa, för mer information om viltolycka besök http://www.viltolycka.se/
länk till annan webbplats

Så förhindrar du att vilda djur kommer in i din trädgård

Tänk på att om du matar rådjur på vintern kommer de och äter dina blommor på sommaren. Det är nämligen samma djur som kommer och det går inte att göra något åt det mer än att skrämma iväg dem. På alla djur som inte står benämnda som skadedjur i Jaktförordningen bilaga 4 gäller allmän jakttid. Det går aldrig att få skyddsjakt på dessa, rådjur är ett sådant djur. För att slippa älg och vildsvin i trädgården är det bra att plocka bort fallfrukt.

Tänk på att du som fastighetsägare alltid är ansvarig för att hålla djuren borta från din fastighet med hjälp av till exempel staket eller nät.

Hur får jag tag på en kommunjägare?

Om du upptäcker skadade eller sjuka djur på kommunal mark och är i behov av en kommunjägare så kontaktar du vår enhet Gata och Park som du når via kommunens kundtjänst.

Uppdaterad 2019-12-27

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga