Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Läshjälp

Lättlästa böcker

En lättläst bok har ofta större stil och bredare mellan raderna. Meningarna är korta för att göra det lättare att läsa.
Letar du efter lättlästa böcker kan vi skolbibliotekarier hjälpa till med lästips.

Månadens tips - Fotboll

Fotboll och fulspel

Fotboll och fulspel
Text: Marie Oskarsson
Bild: Helena Bergendahl

Ibland blir inget som en tänkt sig. Edvin vill inget hellre än att spela fotboll och kastar sig självsäkert in i matchen. Då upptäcker han att Emilia är mycket bättre än han. Då blir han sur, spelar fult och filmar att han skadats, men ingen tycker särskilt synd om honom. Till slut tar han ut sin ilska på Jacks lillebror. Nu ser också vänskapen med Jack ut att vara i farozonen. Hur ska han göra allting bra igen?

Öppet mål

Öppet mål
Text: Magnus Ljungberg
Bild: Mats Värnhem

Det börjar en ny kille i laget som är jättebra. Joel, som hittills varit en av de bättre, känner sig hotad. Som om det inte är tillräckligt så börjar Joels bästa kompis spela bra med den nya killen, de gör mål på mål. Femte delen i serien “Bästa klubben”

Det vilda fotbollsgänget

Det vilda fotbollsgänget Leon
Text: Joachim Masannek
Bild: Jan Birck
Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Leons gäng älskar att spela fotboll. Men en dag när de rusar ut till fotbollsplanen, är den redan upptagen. Tjocke Mick och hans gäng som kallar sig De oslagbara är där och spelar och släpper inte in Leon och hans kompisar. Leon utmanar dem på en match. Vinnande lag får bestämma över fotbollsplanen. Första delen av tre. De följande heter “Vanessa” och “Felix”

Ingen gör mål på mig

Ingen gör mål på mig
Text: Annelie Drewsen

De hade haft roligt på kollot i somras, Selma och Esmeralda. Esmeralda med de gröna ögonen...Selma kan inte sluta tänka på henne! Nu är det dags för höstens första match och Selmas mantra är som vanligt, Ingen gör mål på mig! Men motståndarlaget har en ovanligt snabb spelare, en anfallare med gröna ögon...

Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats kan du söka efter inlästa böcker. Där kan du också få tips på fler böcker som liknar det du redan lyssnat till. Du kan ladda ner själv med Appen Legimus. Läs mer under fliken Surfplattor och appar. Här kan du se en film om att lyssna på böcker.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi lånar ut DAISYskivor till dig som behöver lässtöd. En DAISYskiva är en digtal inläsning av en bok. På en enda skiva får det plats upp till 50 timmars inläsning.

Många böcker läses in som ljudböcker. En ljudbok behöver inte vara exakt lika som den tryckta boken. Inläsningen görs ofta av en skådespelare.

Skoldatateketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats hittar du mycket information om kompensatoriska hjälpmedel

Logopeden i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en blogg om språkutveckling, läs- och skrivsvårigheter och tidsenliga alternativa verktyg.

8 sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en lättläst tidning som kommer ut en gång i veckan. På webbplatsen presenteras nyheter varje dag. Det går att lyssna till nyheterna på sidan. Klicka på bilden för att komma till sidan.

Uppdaterad 2018-06-08