Tyck till om Kävlinge kommun

Skolbiblioteken

Här hittar du boktips, länktips och mycket mer. Tipsen vänder sig till elever, föräldrar och pedagoger.

Invigning av Mångspråksbibliotek!

Fredagen den 3 mars har vi invigning av vårt nya Mångspråksbibliotek på Olympiaskolan. Skolledare, modersmålslärare och lärare i svenska som andraspråk är speciellt inbjudna.

Finansierat av Kulturrådet har vi kunnat bygga upp en liten boksamling med några av de största språken här i kommunen. Alla skolor kan redan nu låna in böcker på längre eller kortare tid på de språk som behövs från samlingen. De språk vi kan erbjuda böcker på i dagsläget är arabiska, danska, dari, finska, franska, persiska, polska, romani, ryska, spanska, thai och tyska. Vi kommer försöka bygga ut samlingen efter hand.

Biblioteksbubbeb

Läs också vår blogg BIBLIOTEKSBUBBEL I Biblioteksbubbel
vill vi dela med oss av vad som händer på skolbiblioteken i
Kävlinge kommun. Det handlar om böcker, bilder, läsande
och annat vi snappar upp och funderar över.

Månadens boktips - Regnbågstema

George
Text: Alex Gino
Översättning: Helena Ridelberg

Ingen vet eller förstår. George är född i fel kropp. Men George vet. Hon vet att hon är tjej. Hon vet också hur jobbigt det är att vara tvungen att spela kille, varje dag. George är bästa kompis med Kelly, men inte ens hon vet. Så är det dags för skolpjäsen och uttagningarna till de olika rollerna börjar. George drömmer om att få spela huvudrollen, Charlotte. Om hon bara fick det så kanske alla skulle förstå och se vem hon verkligen är. George stora dröm handlar om att få vara sig själv och bli accepterad för den hon är.

Jag, En
Text: David Levithan
Översättning: Helena Hansson

Boken handlar om En som varje dag vaknar upp i en främmande och ny kropp. De kroppar som En hamnar i är i 16-årsåldern och varje dag måste En leva sitt liv i en ny kropp. Alla kroppar som En hamnar i är helt olika och En lever en dag i taget. En dag hamnar En i en kropp som tillhör Justin. Justin har en flickvän som heter Rhiannon och plötsligt är En förälskad. En vill vara med Rhiannon varje dag, men hur kommer det gå när En måste byta kropp varje dag?

Månadens länktips

SVAR PÅ TALlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en hemsida där du kan få hjälp med att ge svar på tal när du får ta en massa jobbiga frågor eller påståenden som har med din person att göra, exempelvis fördomar och normer som du inte känner dig hemma med. Här finns en stor svarsbank som en kan hämta inspiration från och en kan själv lämna in en egen situation. Sidan riktar sig till alla normbrytare som söker stöd.

RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund för homosexuella, bisexuella, transpersoners och queeras rättigheter. De jobbar för unga hbtq-personers rättigheter. RFSL Ungdom riktar sig till alla mellan 0-30 år. Förbundet finns över hela landet, men om du söker kontakt med en grupp i närheten av Kävlinge så finns ett länktips här för RFSL Ungdoms Skåne-avdelninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Månadens faktabok

I mitt namn: en bok om att vara trans
Text: Moa-Lina Olbers Croall
Bild: Hanna Gustavsson

Den här boken är fylld med fakta och tips till dig som är trans eller till den som vill veta mer om att vara trans. Boken innehåller intervjuer med unga transpersoner som går på högstadiet och gymnasiet. I boken finns också många länktips för den som vill gå vidare och söka mer information.

Uppdaterad 2017-02-17

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00