Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Måltidsvän

Ta chansen att lära känna någon för gemensamma måltider, mat smakar ju oftast bättre i sällskap. Att äta i sällskap och gemenskap är något vi människor oftast uppskattar. Det är en central del i våra liv och ska få vara så även högre upp i åldrarna, något som dessutom har visats sig ha många positiva effekter.

Så funkar det

Som måltidsvänner träffas ni en gång i veckan för en gemensam måltid antingen på någon av de kommunala seniorrestaurangerna eller hemma hos senioren. Att få en måltidsvän innebär ingen extra kostnad, måltidsvännens portion betalas av kommunen.

För mer information om hur du blir eller får en måltidsvän, kontakta kommunens frivilligsamordnare. De berättar hur kontakten och träffarna går till.
Telefon: 046-73 96 94
E-post: frivilligverksamhet@kavlinge.se

Bättre livskvalitet genom sällskap vid maten

Måltidsvän är en satsning med inspiration från Danmark där många kommuner erbjuder så kallad Spiseven. Frivilligarbetare besöker äldre som vill ha sällskap vid måltiderna, alternativt ses på en restaurang.

Konceptet har haft stor framgång och man har sett flera positiva effekter. Måltidsvän började som ett projekt våren 2016 men vi kommer framöver att fortsätta erbjuda denna möjlighet.

Stort utbyte för måltidsvännerna Claes och Göran

Måltidsvänner

En vinterdag i december fick jag äran att träffa Claes Westerlund och Göran Håkansson i Billingshälls seniorrestaurang för att prata om deras gemenskap i och med projekt Måltidsvän.

Måltidsvän har funnits som projekt sedan våren 2016 med syfte att seniorer i kommunen kan få sällskap vid måltiden. Claes nappade på förslaget att träffa en måltidsvän efter att ha kommit i kontakt med en av kommunens frivilligsamordnare som rekommenderade honom detta. Paret träffas en gång i veckan för att äta tillsammans och få sig en pratstund. Göran tillhör frivilligverksamheten och att vara Måltidsvän är en av aktiviteterna han gör för att ge en stund av sin tid till någon av kommunens seniorer.

Under min träff med Claes och Göran fick jag ta del av många härliga levnadsberättelser från Claes. Han har haft ett innehållsrikt liv med många resor utomlands och varit mycket aktiv i sitt yrkesliv som lärare, kock och entreprenör! Sedan en olycka har Claes inte längre kunnat köra bil men tar hjälp av sitt nätverk av grannar för att ta sig runt till bland annat mataffären. Även färdtjänst finns till hans förfogande men för att öka den sociala kontakten så tyckte han att förslaget att träffa en måltidsvän verkade lockande. Enligt Claes är träffarna något han ser fram emot varje vecka och betyder väldigt mycket för honom. Göran tycker också träffarna ger ett utbyte och ser en stor fördel med att ha träffat Claes eftersom de bägge har så mycket att prata om.

Claes tycker att projekt Måltidsvän inte bara har haft väldigt stor betydelse för honom personligen utan ser också att projektet är viktigt för alla äldre och han tycker att många fler borde ha en måltidsvän.

Ida Henriksson, måltidsutvecklare

Uppdaterad 2017-10-27

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00