Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Mat och lunch på dagcentralerna

Välkommen till kommunens restauranger, där våra menyer är varierande så att du alltid ska kunna hitta en rätt som passar just dig. Restaurangerna ligger i anslutning till våra dagcentraler.

Du vet väl att det finns en webb-app?

Med webb-appen kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i mobilen eller på läsplattan. Du kan dessutom trycka ”tummen upp” för de maträtter som du gillar extra mycket! Läs mer hur du gör i denna information om webb-app.PDF

Mat i särskilt boende

Menyer för särskilt boende:

Måltidskompetens

I Kävlinge kommun är det Måltidsservice som lagar maten till hemvårdens särskilda boenden. Vi har även fyra kommunala restauranger strategiskt belägna i Furulund, Löddeköpinge och Kävlinge.

För att få varierade menyer och vällagad god mat krävs stort engagemang och mycket kunskap. Enbart utbildade kockar anställs och dessa får sedan efter hand vidareutbildning i exempelvis specialkost, näringslära, service och bemötande.

Vårt mål är att all mat ska hamna där den gör nytta – i magen!

Visste du att måltidsansvariga finns på varje särskilt boende och i varje hemtjänstgrupp? De får regelbunden utbildning inom måltider och nutrition och har extra stort ansvar för att måltiderna blir trevliga.

Hälsosamma måltider

Måltidsservice i Kävlinge erbjuder lunch och middag, efterrätt samt egengjord energidryck som levereras till särskilt boende. Menyn är årstidsanpassad och bygger på svensk husmanskost. Övriga livsmedel beställs via näthandel till särskilt boende. Måltiderna fördelas så att den ofrivilliga nattfastan inte ska överstiga elva timmar.

Vårt mål är att alla ska äta sig mätta! Grunden för menyplaneringen är Livsmedelsverkets rekommendationer ”Bra mat i äldreomsorgen".PDF 

Visste du att det alltid finns två rätter att välja mellan samt efterrätt till lunch inom särskilt boende  för att minska risken att sjuka äldre drabbas av undernäring?

Hållbara måltider

På ett år serveras cirka 130 000 måltider via Måltidsservice i de kommunala restaurangerna och till särskilda boenden, det är mycket mat! Valet av livsmedlen som köps in tar hänsyn till miljö, ekologi och klimat. Idag serveras alltid ekologisk mjölk, fil, gräddfil och ägg. Även vitkål och morötter är ekologiska och vid mån av tillgång även potatisen. Bananer och kaffe, te och kakao är alltid både ekologiska och fairtrademärkta och vi använder oss enbart av MSC-märkt fisk. Vi arbetar efter modellen S.M.A.R.T-matlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster när vi planerar våra menyer.

Visste du att vi kontinuerligt genomför svinnmätningar för att se hur mycket av maten som slängs – helt i onödan?

Integrerade måltider

Vi vill att måltiden i hemvården ska tas tillvara som en resurs under dagen, ett tillfälle till samtal och återhämtning. Omsorgspersonal tillsammans med måltidspersonal ska samverka för att skapa förutsättningar för en lustfylld måltid och en positiv matupplevelse för våra matgäster.

Måltidsservice är mån om att man som matgäst ska kunna påverka vad som står på menyn! Vill man som matgäst inom särskilt boende vara med och påverka vad som serveras framför man sin åsikt till sin måltidsansvarig eller annan omsorgspersonal. Måltidsansvariga tar sedan vidare åsikten till måltidsmöte som hålls kontinuerligt där även Måltidsservice medverkar.

Det anordnas smakpaneler med jämna mellanrum där nya rätter testas. Vartannat år görs även enkätundersökningar för att få reda på hur maten och måltiderna upplevs. Du är självklart välkommen med synpunkter direkt till kockarna i våra restauranger och tryck gärna ”tummen upp” i vår menyapp om det är maträtter som du gillar extra mycket.

Visste du att omsorgspersonal varje dag äter tillsammans med vårdtagarna på våra särskilda boenden?

Trivsamma måltider

På senare år har helhetsperspektivet på den offentliga måltiden lyfts alltmer i Sverige. Det är inte bara maten på tallriken som är betydelsefull utan helheten är minst lika viktig. För att få trivsamma måltider används modellen FAMM till stöd för att bedöma våra måltider.

FAMM står för Fem Aspekter Måltids Modell där varje aspekt fyller en viktig roll i måltiden. De fem aspekterna är:

  • Rummet (ljus, ljud, inredning)
  • Mötet (mellan människor: gäst – personal)
  • Produkten (mat och dryck)
  • Stämningen (måltiden som helhet, atmosfär, känsla)
  • Styrsystemet (ekonomi, hygienregler)

Visste du att måltidsansvariga i hemvården har tagit fram en gemensam måltidschecklista som kan användas för att få trivsamma måltider?

Konsistensanpassad mat och säkra måltider

Om du som matgäst inom särskilt boende är i behov av konsistensanpassad mat meddela sjuksköterskan som är knuten till ditt boende. Om du som besöker våra restauranger har samma behov så är du välkommen att prata med någon av våra kockar.

Alla våra kök arbetar efter livsmedelslagen. Att allt sköts rätt kontrolleras regelbundet av livsmedelsinspektör. Detta görs för att du som matgäst ska känna dig trygg att din mat är säker att äta.  

Visste du att personalen uppdateras vartannat år i livsmedelslagens krav och regler?

Måltider i ordinärt boende

Du som bor hemma kan få hjälp med biståndsbedömda insatser till exempel inköp och ledsagning till och från restaurang. Du kan även få hjälp med matleverans och få maten konsistensanspassad efter dina behov. Kontakta biståndshandläggaren i ditt område.

Funderingar?

Vi på Måltidsservice önskar dig välkommen som matgäst och hoppas att du får en trevlig måltid. Har du frågor är är du alltid välkommen att kontakta oss!

Uppdaterad 2018-05-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER