Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Pressmeddelandet är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuellt.

Kävlinge satsar på elbilar

Kävlinge kommun ska bli fossilbränslefritt till 2020. Ett steg på vägen är att successivt byta ut samtliga bilar mot elbilar och i ett första skede byggs nu laddstolpar till kommunens verksamheter. Parallellt byggs även laddstolpar för allmänheten.

Själva byggandet och underhållet av laddstolparna till kommunens bilar sköts av fastighetsbolaget KKB. Totalt kommer 48 laddstolpar att sättas upp vid sex utvalda fastigheter för att i nästa steg kompletteras med fler platser. Planen är att laddstolparna ska vara klara att användas våren 2017. KKB kommer samtidigt att bygga laddstolpar för sina egna fordon och utreder alternativ för hyresgäster att hyra parkeringsplats med laddmöjlighet.

Kommunen har idag två elbilar och laddningsstolpar finns på Möllebacken i Löddeköpinge. Planen är att successivt öka andelen elbilar i takt med att befintliga leasingavtal går ut och laddstolpar byggs.

Parallellt kommer E.ON att sätta upp laddstolpar för allmänheten på utvalda platser där det vid varje laddstolpe kommer finnas möjlighet för två elbilar att laddas samtidigt. Platserna som valts ut hittills är kommunhuset i Kävlinge och Tolvåkershallen i Löddeköpinge. Framöver finns det planer på att även sätta upp laddstolpar vid Mårtensgatan, pendlarparkeringen vid tågstationen och Korsbackahallen i Kävlinge, pendlarparkeringen vid tågstationen i Dösjebro och Vikenbadet i Furulund.

För att bygga laddstolpar har både KKB och E.ON sökt statligt stöd från Klimatklivetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kommunen bidrar genom att upplåta publika p-platser. Klimatklivet syftar till att minska utsläppen som påverkar klimatet. 600 miljoner kronor delas ut årligen under perioden 2016-2018.

För mer information, kontakta:

Ann Persson
Miljöstrateg
Tel: 046-73 91 46
E-post: ann.persson@kavlinge.se

Mattias Averup
Projektansvarig KKB
Tel: 046-28 73 100
E-post: mattias.averup@kkb.se

Owe Jönsson
E.ON Sverige
Tel: 0730-68 09 36
E-post: owe.jonsson@eon.se

Uppdaterad 2017-04-12