Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Måltidsvän - när du vill ha sällskap vid måltiden

Nu har du som är senior chansen att lära känna någon av kommunens måltidsvänner för en gemensam måltid. Mat smakar ju oftast bättre i sällskap.

Att äta i sällskap och gemenskap är något vi människor oftast uppskattar. Det är en central del i våra liv och ska få vara så även högre upp i åldrarna, något som dessutom har visats sig ha många positiva effekter. Därför startar nu hemvården projektet Måltidsvän. En måltidsvän är en av kommunens frivilliga som träffar en senior en gång i veckan för en gemensam måltid. Tillsammans äter de antingen på någon av de kommunala seniorrestaurangerna eller hemma hos senioren. Att få en måltidsvän innebär ingen extra kostnad, utan måltidsvännens portion betalas av kommunen.

Vill du ha en måltidsvän?
Ring kommuns frivilligsamordnare, 046-73 96 94. Då får du bland annat reda på hur kontakten och träffarna kommer att gå till.

Bättre livskvalitet genom sällskap vid maten

Måltidsvän är en ettårig satsning med inspiration från Danmark där många kommuner erbjuder så kallad Spiseven. Där har man sett flera positiva effekter, bland annat:

  • Man får en löpande dialog om vilka behov den äldre har och kan därigenom omvandla behov och önskemål till nya tjänster för äldre.
  • Den äldre upplever sig ha bättre humör och är fysiskt starkare.
  • Viktuppgång och högre funktionsnivåer har uppmätts.
  • Var tredje upplever att de fått bättre livskvalitet
  • Man tror att hjälpbehovet i framtiden minskar vilket sparar både mänskligt lidande samt ekonomiska resurser.

Förhoppningarna är att projektet ska slå väl ut även i Kävlinge.
- Vi hoppas att detta projekt ska ge både måltidsvänner och seniorer nya goda bekantskaper samt många trevliga stunder, säger Ann-Louise Christensen, hemvårdschef.

Vill du bli måltidsvän?

Vill du ge lite tid, omtanke, glädje och vardagstrivsel till någon annan? Anmäl ditt intresse till frivilligverksamheten

Uppdaterad 2017-02-01

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00