Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Källkritik på schemat i Kävlinge

Att källkritiskt kunna granska och värdera det digitala informationsflödet blir allt viktigare. För att ta ett helhetsgrepp om ämnet inom skolan i Kävlinge kommun anordnas en utbildningsdag med fokus på källkritik på webben för lärare.

– Med hjälp av utbildningen ska lärarnas kunskaper höjas så att de i sin tur kan stärka elevernas informationssökande och källkritiska ställningstagande, säger Barbro Börjesson, skolchef.

Alla elever ska kunna hantera digitala lärmedel och söka efter information källkritiskt. Det står tydligt uttryckt i läroplanen (Lgr11). Metoderna för att lära ut källkritik skiljer sig en del på de olika skolorna. Skönadalsskolan i Hofterup uppmärksammades nyligen av Skolverket för hur de arbetar med källkritik.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

– Att källkritiskt söka efter information är ett livslångt lärande eftersom kanalerna vi får information från ständigt förändras. Vi har tagit fram en medie- och informationskunnighetsplan där källkritik och informationssökning spelar en viktig roll. Annat som tas upp i den är bland annat sociala medier, att vara säker på nätet och fejkade bilder, säger Christina Strömwall, bibliotekspedagog.

Utbildningen anordnas på Korsbackaskolan i Kävlinge måndagen den 20 mars.

Uppdaterad 2017-03-15