Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Här blir dina värmeljuskoppar till proteser

Nu kan du lämna in dina förbrukade värmeljuskoppar för att göra världen lite bättre. I Kävlinge har det startat ett projekt som värnar om miljön, hjälper fattiga människor och djur i behov av proteser samt skapar sysselsättning för personer med funktionsnedsättning inom daglig verksamhet.
– Även om huvudsyftet är att sysselsätta våra deltagare, är det häftigt att de genom projektet också bidrar till att hjälpa andra med funktionsnedsättning, säger Catharina Andersson, arbetskonsulent i Kävlinge kommun och initiativtagare till projektet.

Deltagare i daglig verksamhet avlägsnar stearin från värmeljuskoppar och plattar därefter till dem med en kavel.

Sedan i höstas har den dagliga verksamheten Trähästen i Kävlinge samlat in tomma värmeljuskoppar.
– Det finns en stor okunskap om hur värmeljus ska tas omhand efter att de förbrukats, vi vill gärna bidra till att förändra detta. Inom daglig verksamhet arbetar vi med att ta bort stearin och vekeshållare från själva värmeljuskoppen, för att sedan platta till och lämna den till ett företag för metallåtervinning, säger Catharina.  

Insamling startar i Kävlinge

Om man vill göra en god gärning är man välkommen att lämna värmeljuskoppar till projektet.
– För allmänheten finns det till att börja med ett kärl inne på bibliotekscaféet i Kävlinge, samt i butiken på Stationen. Det kommer även att finns ett kärl i glasburen på Billingshäll och ett på Nordic Wellness. Vi jobbar för att återvinningskärl ska finnas på fler platser. Rör det sig om större volymer är man välkommen att kontakta mig så ordnar vi upphämtning, säger Catharina.
Catharina efterlyser också samarbeten med verksamheter som vill bidra till insamlingen.
– Föreningar, församlingar, skolklasser, företag eller annan verksamhet som vill hjälpa till får gärna höra av sig, ju fler som vill bidra desto bättre! Jag hoppas att många i Kävlinge kommun vill vara en del av denna insamling. Då kan vi gemensamt bidra till att skapa något värdefullt för flera, säger hon.

Här kan du lämna värmeljuskoppar i Kävlinge:

  • Bibliotekscaféet
  • Butiken på stationen
  • Billingshäll
  • Nordic Wellness
  • Norrehed
  • Löddebygdens församling
  • KKBs huvudkontor i Kävlinge
  • Kävlinge församling

Återvinning gör skillnad

Att återvinna aluminium har stor betydelse för miljön då det går åt ca 95 procent mer energi vid tillverkning av nytt aluminium jämfört med att återvinna metallen. I Thailand är aluminium en viktig komponent i tillverkningen av arm- och benproteser. Priset för metallen är dock högt, vilket gör det omöjligt för den fattiga befolkningen att köpa sitt hjälpmedel. Det är alltså här insamlade värmeljuskoppar från Norden kan göra skillnad. Idén kommer från flera håll och har pågått i olika former i andra kommuner i landet, närliggande exempel kan Eslöv och Hörby bidra med.

Kontakt

Catharina Andersson
Telefon: 046-73 99 28
E-post: catharina.andersson@kavlinge.se

Uppdaterad 2017-12-19

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00