Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Gör rätt med fett

Fett hör inte hemma i avloppet och ska aldrig spolas ner i vasken. Gör det enkelt för dig att göra rätt genom att använda en fettratt. I december delar vi ut gratis fettrattar på Löddeköpinge bibliotek, bibliotekscaféet i Kävlinge samt i receptionen på kommunhuset. Torsdagen den 21 december finns vi på plats utanför Ica i Kävlinge och delar ut trattar mellan klockan 07.30-09.00 och 16.00–17.30.

Fettratt

När du spolar ner fett i vasken riskerar det att leda till stopp. Det spelar ingen roll om fettet är i fast eller flytande form eller om du spolar ner varmt vatten i vasken. I ledningarna sjunker temperaturen och fettet stelnar och blir hårt som cement.

I kommunen finns ett sextiotal pumpstationer. Varje månad spolas mellan fyra och tjugo stationer rena från fett till en årlig kostnad av 150 000-200 000 kronor, något som i slutändan belastar VA-taxan.

Så gör du

Tratten skruvas på en PET-flaska som fylls med överblivet matfett som har svalnat. När flaskan är fylld skruvar du på orginalkorken och slänger flaskan i brännbart avfall.

Mer om hur du gör rätt med tratt

Uppdaterad 2017-12-07