Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Dags att klippa träd och buskage för en säker trafik

Nu är det dags att beskära träd och buskar som vuxit ut över tomtgränsen under sommaren för att säkerställa säkerheten och framkomligheten i trafiken.

Kommunen har ansvar för att kommunens gator, gång- och cykelbanor ska ge dig fri sikt och vara trafiksäkra. Som fastighetsägare ansvarar du enligt lag för att växtligheten på tomten inte skymmer sikten för eller medför andra problem för trafiken.

Säker trafik kräver fri sikt i korsningar och genom att beskära träd och buskar underlättar du för både trafikanter och underhållsarbete. Tänk på att både sopbilen ska komma fram och små barn ska synas. Rörelsehindrade och synskadade är extra utsatta för grenar som hänger ner över gångbanan.

Häck och buskar ska växa inom eget tomtområde

  • Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna. Du ska även klippa din häck i sidled så att den inte växer ut på gångbana, cykelväg eller gata.
  • Vid utfart får växter inte vara högre än 80 cm från gatan. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.
  • Om tomten ligger intill en gång- och cykelväg eller gata ska växter inte vara högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vartdera hållet.
  • Om du ska plantera nytt, fundera på hur växtligheten kommer utvecklas några år framåt i tiden. Plantor bör planteras minst två meter från tomtgränsen.
  • Gatunamnsskyltar får inte vara skymda. Vid behov måste räddningspersonal snabbt hitta rätt.

Det krävs inget bygglov för att plantera träd, häckar och buskage men om växtligheten tar överhand kan du bli indirekt skyldig till trafikolyckor. Mer om regler kring häckar och buskage

Vill du rapportera fel på kommunens beskärning? Lämna in en digital felanmälan!

Uppdaterad 2017-09-05