Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Viktigt att veta om fyrverkerier

Varje år sker många bränder och olyckor på grund av fyrverkerier. I Kävlinge kommun krävs tillstånd för användning av fyrverkeri inom tätbebyggt område, förutom vid årsskiftet och i anslutning till familjehögtider.

Nyårsfirande i Kävlinge.

I Kävlinge kommun är det tillåtet att använda nyårsfyrverkerier den 31 december-1 januari. Det är även tillåtet att använda mindre fyrverkerier i anslutning till familjehögtider. Om du vid andra tillfällen vill använda fyrverkerier inom tätbebyggt område, så krävs tillstånd av polisen.

I Kävlinge kommun är det är alltid förbjudet att använda fyrverkerier och pyrotekniska varor i närheten av sjukhus, vårdhem och ålderdomshem. Det finns lokala ordningsföreskrifter kring fyrverkerier och pyrotekniska varor. Polisen övervakar och utreder att dessa följs.

Tänk på säkerheten

Visste du att...

 • varje år skadas cirka 100 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver söka läkarvård
 • de flesta av dessa är män och många är under 18 år?

Varje år inträffar dessutom många bränder i bostäder och andra byggnader som ofta orsakas av raketer som hamnar fel för att folk slarvar med säkerheten och/eller är berusade i samband med hanteringen av fyrverkeripjäserna. Tänk på att om du tänder på är du ansvarig för att ingen människa skadas av dina fyrverkerier eller att de skadar byggnader och egendom i närheten.

Fyrverkeriförsäljning

Fyrverkeriförsäljning i Räddningstjänsten Syds medlemskommuner får endast ske av verksamheter som har fått tillstånd av Räddningstjänsten Syd. Att sälja fyrverkerier utan tillstånd är ett brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Observera att det är 18 års åldersgräns på fyrverkerier, och att langning av fyrverkerier är olagligt. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Frågor angående tillstånd för försäljning av fyrverkerier eller information om butiker som säljer till minderåriga kan dagtid ställas till Tillsyn direkt på tel. 046-540 46 99. Information av langning av fyrverkerier lämnas till Polisen på telenfon 114 14.

Har du ytterligare frågor kan du kontakta Tillsyn direkt på telefon 046-540 46 99.

Räddningstjänsten Syd har sammanställt tio frågor och svar för dig som tänker fyra av.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

 • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
 • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
 • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
 • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
 • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
 • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
 • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavståndenligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
 • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
 • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
 • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.


Uppdaterad 2016-12-28

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00