Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Ett stöd i den nya världen

När Pilgårdens integrationsboende i Furulund sökte stödpersoner
till hemmets ensamkommande ungdomar i början av hösten nappade
Anders och Agneta Påander i Barsebäck. Sedan några veckor tillbaka träffar de 17-åriga Habib Faiz Mohammad regelbundet.

– Man pratar mycket om integrationen idag men det är väldigt få svenskar som faktiskt känner en invandrare. För att lyckas med integrationen måste alla dra sitt strå till stacken, säger Agneta.

Habib föddes i Afghanistan men flyttade till Iran med familjen när han var tre år gammal. Där finns föräldrarna och de fyra yngre syskonen kvar. Till Sverige kom han i november 2015 och sedan i våras bor han på Pilgården.
   – När jag kom kunde jag inte någon svenska och kände ingen. Nu trivs jag jättebra. Men jag vill och behöver lära känna fler människor för att lära mig svenska bättre.

Habib och familjen träffas några gånger i månaden. Trots att de bara hunnit ses ett par gånger har de redan hunnit med en hel del. Pumpor karvades till Halloween och i källaren står  pingisbordet som använts flitigt. Familjens två tonårssöner brukar vara med när de ses och de äter alltid middag ihop, ofta klassiskt svenska maträtter. Samma kväll som intervjun görs har Habib både smakat och lärt sig vad fiskpinne och potatismos är. Några veckor tidigare gick det vildare till.
   – Då cyklade vi mountainbike. Det var kul – och jag lärde mig ordet ramla, säger Habib
och skrattar.

Planen är att testa olika vinteraktiviteter, skridskoåkning och kanske en tur till Vallåsen, när snön kommer.
   – Och när löven var som finast i höstas gick vi igenom namnen på alla träd, berättar
Anders.

Träffarna med stödfamiljen betyder mycket för Habib.
   – Även om jag är arg eller ledsen eller vad som helst när vi ska ses, blir jag gladare när jag kommer hit.
   – Vi märker också en skillnad, han släpper de negativa tankarna när han får tänka på något annat, säger Anders.

Dagarna spenderar Habib på Lärcentrum i Kävlinge. På fritiden fiskar han gärna eller tittar på film. Han spelar fotboll i Furulunds IK och Fifa på Playstation. Favoritlaget är Real Madrid. Hans plan är att plugga på gymnasiet och sen bli bilmekaniker.
   – Jag vill gärna jobba med händerna, inte framför en dator. Nu väntar jag på uppehållstillstånd, det är väldigt svårt att inte veta om jag får vara kvar i Sverige eller inte.

Han kämpar hårt för att lära sig svenska och lånar böcker på biblioteket och i skolan.
   – Skånska är svårt! Det är lättare att förstå göteborgska eller stockholmska. Jag tittar på en svensk film varje kväll. Alla ord som jag inte förstår samlar jag ihop och tar med hit så hjälper Anders och Agneta mig förstå vad de betyder.
   – Ja du är så nyfiken och vill verkligen lära dig, säger Agneta.

Hon fortsätter:
   – Habib känner inte många i Sverige, det gör hans sociala värld väldigt liten. Det är viktigt med stimuli från olika personer och att bygga kontaktnät. Alla flyktingar och invandrare borde få en mentorfamilj som hjälper dem in i samhället.

Anders instämmer:
   – Det är så mycket man tar för givet. Att umgås med Habib ger nya insikter, det är väldigt berikande.
   – Ungdomar är morgondagens vuxna, dem måste vi investera i. Jag kan bara rekommendera
människor att engagera sig för att själva bilda sig en uppfattning om vem som finns bakom rubrikerna. Det är helt vanliga ungdomar som vill skaffa sig ett liv här, avslutar Agneta.

Till Kävlinge anvisades under 2015 14 nyanlända invandrare och 119 ensamkommande
ungdomar. I år ligger siffrorna hittills på 71 nyanlända och 18 ensamkommande ungdomar. Under 2017 har 150 nyanlända anvisats till kommunen, exklusive ensamkommande barn och ungdomar.

Stödpersoner och läxhjälpare sökes!

Pilgården söker fortfarande stödpersoner till både de minderåriga och de lite äldre  ungdomarna (18–20 år) på boendet. Kravet är att ni träffas minst varannan vecka i sex månader. Ett läxhjälpsprojekt är på gång att startas upp, kontakta elin.fridstrom@vob.se om du vill engagera dig i det. Kommunen söker dessutom alltid nya familje- och jourhem, anmäl ditt intresse här.


Uppdaterad 2016-12-22

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00