Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Återigen topplacering när Årets Håll Sverige Rent-kommun utses

För andra året i rad var Kävlinge en av finalisterna som tävlade om titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun. Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex för bästa arbete mot nedskräpning. Årets vinnare blev Borås stad. Kävlinge hamnar på en stolt andra plats i riket och en topplacering i Skåne.

Utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Under onsdagskvällen utsågs vinnaren - Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016 är Borås stad.

- För andra året i rad är vi en av fem finalister, vi är bästa av Skånes kommuner och hamnar på en andra plats totalt, det är en vinst i sig, menar Ann Persson, miljöstrateg i Kävlinge kommun.

Kommunen genomför årligen flera aktiviteter kopplade till nedskräpning. Varje år deltar kommunen i en nationell skräpplockarvecka. I år deltog 6 000 personer i kommunen, vilket motsvarar ca 20 % av invånarna. Kävlinge har 18 skolor och förskolor som är miljöcertifierade enligt Grön Flagg, vilket är drygt hälften av alla. I samband med att en ny avfallsplan togs genomfördes i somras en skräpmätning som kommer följas upp kommande år. Sedan 1997 finns ett miljöombudsnätverk med representanter från kommunens alla verksamheter.

- De som framförallt bidrar till att vi har kommit så långt med miljöarbetet är våra 65 miljöombud. Deras uppdrag är att informera och inspirera kring miljöarbete. Ombuden lägger varje år ned stort engagemang i bland annat Skräpplockarveckan, säger Ann Persson.

De senaste åren har kommunen genomfört en satsning på en snyggare och tryggare kommunlänk till annan webbplats för att försköna kommunen, vilket är en del i arbetet mot visionen att bli Skånes bästa boendekommun.

Om utmärkelsen

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning och delas ut för sjunde året i rad. Topp-fem-finalister 2016 var Kävlinge, Borås stad, Helsingborgs stad, Lomma och Södertälje. Läs mer om utmärkelsen och vad kommunindexet består avlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Uppdaterad 2016-12-08

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00