Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook

Unionstorget, Kävlinge

Torget utanför Lärcentrum byggdes om under våren 2017. Tanken var att skapa ett flexibelt och användbart torg där ytorna kan förändras och anpassas efter behov och säsong. Torget invigdes på vårmarknaden, den 6 maj 2017. 

Platsen kommer att varieras efter säsong med olika blommor och växter, belysning och installationer. Trafiken runt torget sker på de gåendes villkor och området kommer att klassas som gångfartsområde (cirka 7 km/h).

Det färdiga torget

  • Är upphöjt till samma nivå som Stenhuggaregatan och trappor anläggs ner mot Lärcentrum och Unionsgatan.
  • En ny fontän med tolv stycken vattenstrålar i markplan har byggts. Strålarna programmeras med hjälp av en dator för att ha olika höjd och intensitet och kan även stängas av när det är torghandel eller marknad.
  • Nya träd och ny markbeläggning i form av grå slipad smågatsten har anlagts.
  • Längs med Unionsgatan har granitblock ställts ut för att guida trafiken.
  • Unionstorget pryds av det färgglada konstverket Tetris.
Illustration över konstverket "Tetris" på Unionstorget i Kävlinge

Konstverket "Tetris" på Unionstorget i Kävlinge. Illustration: Jacob Dahlgren

Konstverket Tetris

Konstverket är skapat av konstnären Jacob Dahlgren som hämtat inspiration från Tetris, ett av de mest populära datorspelen som någonsin producerats. Jacob Dahlgren är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och på Grafikskolan i Stockholm. Hans konst har ställts ut på bland annat Wanås park samt platser som USA, England och Finland.

”Spelet uppfanns 1985 av den ryske matematikern Aleksej Pazjitno och har rötterna i det som i folkmun kallas för rekreationsmatematik. Spelet går ut på att stapla byggklossar på varandra, så att de skapar fullständiga rader. De geometriska formerna fungerar som ett pussel i monumental skala och påminner om främmande objekt som fallit ner från himlen. Objekten är för stora att pussla med och lämpar sig bättre för att leka, klättra eller vila på. De logiska former som en gång var utgångspunkten för hjärngymnastik, utgör idag grunden för ett fysiskt rekreationsområde.”


Uppdaterad 2017-05-09

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00