Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook

Mat, lunch förskola

Vår vision är "Måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund". Menyer i förskolorna i Kävlinge kommun:

Du vet väl att du kan ladda ner vår webb-app?

Med webb-appen kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i mobilen eller på läsplattan. Du kan dessutom trycka ”tummen upp” för de maträtter som du gillar extra mycket!
Läs mer hur du gör i denna information om webb-app.PDF

Små barnhänder med bestick

Måltidskompetens

I Kävlinge kommuns förskolor är det Måltidsservice som lagar barnens mat. För att få varierade menyer och vällagad god mat krävs stort engagemang och mycket kunskap. Enbart utbildade kockar anställs och dessa får sedan efter hand vidareutbildning i exempelvis specialkost, näringslära, service och bemötande. Vårt mål är att all mat ska hamna där den gör nytta – i magen!

Visste du att Måltidsservcie gör kontinuerliga kvalitetsmätningar av måltiderna?

Hälsosamma måltider

Vårt mål är att alla ska äta sig mätta så man orkar med en hel lekfull dag på förskolan! Till grund för menyplaneringen utgår vi från Livsmedelsverkets rekommendationer ”Bra mat i förskolan”.PDF

Visste du att alla måltider näringsberäknas och lagas efter recept?

Hållbara måltider

På ett år serveras cirka 300 000 frukostar, en miljon luncher och en halv miljon mellanmål via Måltidsservice till kommunens skolor och förskolor, det är mycket mat! Valet av livsmedlen som köps in tar hänsyn till miljö, ekologi och klimat.

Idag serveras alltid ekologisk mjölk, fil, gräddfil och ägg. Även vitkål och morötter är ekologiska och vid mån av tillgång även potatisen. Bananer och kaffe, te och kakao är alltid både ekologiska och fairtrademärkta och vi använder oss enbart av MSC-märkt fisk.

Vi arbetar efter modellen S.M.A.R.T-matlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster när vi planerar våra menyer. Vi genomför regelbundet svinnmätningar för att se hur mycket av maten som slängs – helt i onödan.

Visste du att de maträtter som har högst svinn faktiskt är de som är populärast?

Integrerade måltider

Vi vill att måltiden i förskolan ska tas tillvara som en resurs under dagen, ett tillfälle till samtal och återhämtning. Pedagoger tillsammans med måltidspersonal ska samverka för att skapa förutsättningar för en lustfylld måltid och en positiv matupplevelse för våra matgäster.

Måltidsservice är mån om att man som matgäst ska kunna påverka vad som står på menyn! Vartannat år görs enkätundersökningar för att få reda på hur maten och måltiderna upplevs. Du som förälder är självklart även välkommen med synpunkter direkt till våra kockar och tryck gärna ”tummen upp” i vår menyapp om det är maträtter som ditt barn gillar extra mycket.

Visste du som är förälder att du är 100 % välkommen att följa med ditt barn och äta lunch? Berätta gärna för oss vad du tycker om måltiden genom att prata med kockarna och fylla i en liten utvärderingsenkät!

Trivsamma måltider

På senare år har helhetsperspektivet på skolmaten lyfts alltmer i Sverige. Det är inte bara maten på tallriken som är betydelsefull utan helheten är minst lika viktig. Detta arbetar vi mycket för och vill ha ett bra samarbete med skolorna.

För att få trivsamma måltider används modellen FAMM till stöd för att bedöma våra måltider. FAMM står för Fem Aspekter Måltids Modell där varje aspekt fyller en viktig roll i måltiden. De fem aspekterna är:

  1. Rummet (ljus, ljud, inredning)
  2. Mötet (mellan människor: gäst – personal)
  3. Produkten (mat och dryck)
  4. Stämningen (måltiden som helhet, atmosfär, känsla)
  5. Styrsystemet (ekonomi, hygienregler)

Visste du att på samtliga förskolor finns det någon pedagog som är måltidsombud och som får utbildning i bland annat måltidspedagogik och har möjlighet att samverka och utbyta goda idéer med andra måltidsombud?

Specialkost och säkra måltider

Om du som matgäst är i behov av specialkost måste du lämna ett intyg från läkare eller dietist. Det är viktigt för att du ska garanteras att du får rätt mat på din tallrik. Blankett som ska fyllas i hittar du här nedanför.

Alla våra kök arbetar efter livsmedelslagen. Att allt sköts rätt kontrolleras regelbundet av livsmedelsinspektör. Detta görs för att du som matgäst ska känna dig trygg att din mat är säker att äta.

Visste du att i våra skolrestauranger förekommer det aldrig nötter, jordnötter eller mandel?

Funderingar?

Vi på Måltidsservice önskar dig och ditt barn välkommen som matgäst och hoppas ni får en trevlig måltid. Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!


Uppdaterad 2016-12-30

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00